της Εύας Οικονομάκη

«Κινούμενη άμμο» χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) τη φετινή σεζόν από το βήμα της ημερίδας «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα έπεσε στο 28,9%. «Παρά τις πρωτοφανείς αβεβαιότητες, ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τη μάχη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όπως κάνουμε διαχρονικά, μπροστά σε όλα τα δύσκολα που συναντάμε και ξεπερνάμε. Με ένα και μόνο στόχο: Να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Με  όλο το απόθεμα των δυνάμεών μας, συμβάλλουμε ενεργητικά  στην εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα ασφαλή και ανοιχτή, για την υγεία όλων, παντού. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την τόνωση της απασχόλησης, για την ανάσα ζωής στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθιες», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Βασιλικός, αναδεικνύοντας την ανάγκη χάραξης ενός νέου σχεδιασμού με στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις, που θα επιτρέψει να φτάσει ο κλάδος στην «επόμενη μέρα».

Χ. Θεοχάρης: «Απειροελάχιστο το ποσοστό θετικότητας στις πύλες εισόδου»

Απειροελάχιστο χαρακτήρισε το ποσοστό θετικότητας του κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες. Ξέρετε πόσα ήταν τα θετικά κρούσματα; Μόλις 74. Δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας είναι 0,07%. Πραγματικά απειροελάχιστο. Βάσει αυτών των 105.609 δειγματοληψιών διαπιστώσαμε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%. Στα λιμάνια είναι 0,07% και στα αεροδρόμια 0,09%. Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρίστες από χώρες όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με υψηλό αριθμό εμβολιασμών, είχαν και τα λιγότερα κρούσματα. Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης και τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

«Μέσα στο καλοκαίρι, τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων Ελλήνων θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το χρέος που αναλαμβάνει ο καθένας μας, να ενημερώσει, να παρακινήσει οποιονδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία είναι τα εμβόλια», επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού.

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στους τρεις τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι τρεις τρόποι είναι:

-Δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν 30 δισ. ευρώ επενδύσεις.

-Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού (καταδυτικός, γαστρονομία, χιονοδρομικά, χειμερινός τουρισμός, πρόγραμμα κατάρτισης, μαρίνες κ.ά).

-Σειρά άλλων προγραμμάτων που αμέσως ή εμμέσως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Σχετικά με τα δάνεια, ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι υπάρχουν 5 επιλεξιμότητες:

  • πράσινη
  • ψηφιακή
  • εξωστρέφεια
  • έρευνα και ανάπτυξη
  • συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Ο τουρισμός θα είναι μέσα στις επιλεξιμότητες ως εξωστρέφεια σαφώς και ξεκάθαρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, όπως εξήγησε, θα πρέπει το 20% της επένδυσης να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. «Στη συνέχεια, θα πρέπει κάποιος τραπεζικός οργανισμός ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων να συνεισφέρει κατ’ ελάχιστον 30% της επένδυσης με τη μορφή δανειοδότησης ή πρόσθετων κεφαλαίων. Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι μία ελληνική συστημική τράπεζα, μπορεί όμως να είναι άνετα και η EBRD ή η ΕΤΕπ, με τις οποίες κλείσαμε μνημόνια, για να συγχρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους της τάξεως των 6 δις. ευρώ δάνεια δικά μας.

Τα σχέδια θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ως προς τη βιωσιμότητά τους από τον τραπεζικό φορέα. Το 30% μπορεί να το συνεισφέρει και η αγορά των ομολογιούχων. Δεν θα υπάρχει άλλος όρος εφόσον είναι επιλέξιμη η επένδυση. Τη σχετική απόφαση ως προς τη δανειοδότηση/χρηματοδότηση μπορεί να λαμβάνεται αυτόματα. Θα εκχωρίσουμε το δικαίωμα έγκρισης του δανείου σε κομμάτια στον τραπεζικό οργανισμό. Η πρόσκληση θα είναι μονίμως ανοιχτή και τα επιτόκια πολύ κοντά στο μηδέν.

Η Επιτροπή δανείζεται κοντά στο μηδέν, θα υπάρχει ένα μικρό κόστος διαχείρισης 0,2-0,3. Δεν θα υπάρχει καθυστέρηση. Μιλάμε για δάνεια από 8-12 χρόνια, τα περισσότερα 10-12 χρόνια. Η κρατική ενίσχυση που θα λαμβάνει η επιχείρηση που επενδύει μέσω του δανείου στην πραγματικότητα θα υπολογίζεται με βάση τον νέο πίνακα περιφερειακών ενισχύσεων και εάν η επιχείρηση θέλει να αναζητήσει και άλλη επιδότηση θα έχουμε μία νομοθεσία με την οποία θα προβλέπεται ότι μπορεί να αναζητήσει και αλλού πόρους, υπό την προϋπόθεσή ότι θα συμψηφιστούν με την ενίσχυση που λαμβάνει από το χαμηλό επιτόκιο», τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης.

Ο ρόλος του τουρισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη

Τη σημασία του τουρισμού στη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης ανέδειξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. «Ο τουρισμός έχει τεράστια σημασία για τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της κάθε χώρας και στην προστασία της φυσικής και της πολιτιστικής  της κληρονομιάς. Και ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ο βασικός πυλώνας του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας.

Η χώρα μας, ως κράτος μέλος,  εναρμονίζεται πλήρως με το πόρισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για έναν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό τομέα στην Ευρώπη που καταλήγει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με έξυπνο τρόπο οι υφιστάμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης εντός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και του «Next Generation EU» στον απόηχο της πανδημίας COVID-19», προσέθεσε ο Γ. Αμυράς.

Οι έρευνες του ΙΤΕΠ

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν 4 έρευνες που εκπονήθηκαν από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και επιμελήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, καθηγητής, Γιώργος Πετράκος. Οι 4 έρευνες είναι:

-Σχεδιάζοντας ένα αειφόρο-πράσινο ξενοδοχείο

-Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία

-Η προσβασιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων σε εμποδιζόμενα άτομα

-Διείσδυση και χρήση νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των ξενοδοχείων