
Αναλυτική εικόνα των μεταβολών στις τιμές διεθνών ταξιδιών παρουσιάζει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), επηρεάζοντας άμεσα τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Destatis, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 παρατηρήθηκε αύξηση 3,8% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για διεθνείς πτήσεις που αγοράζουν οι Γερμανοί ταξιδιώτες. Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος 7,7% στις πτήσεις οικονομικής θέσης προς προορισμούς εντός Ευρώπης, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024.
Η αύξηση τιμών για ευρωπαϊκά ταξίδια αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση, τη μειωμένη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων και την πίεση του λειτουργικού κόστους στις αεροπορικές εταιρείες, κυρίως λόγω κόστους καυσίμων και υποχρεώσεων βιωσιμότητας.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συζήτησης
Οι τιμές επηρεάζουν άμεσα τις ροές προς κατεξοχήν καλοκαιρινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερά στην κορυφή των επιλογών των Γερμανών. Τα δεδομένα της Destatis αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση του κόστους πακέτων ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση, ειδικά σε περιόδους αιχμής.
Στροφή σε πιο «οικονομικούς» προορισμούς
Παράλληλα, η Destatis καταγράφει πτώση τιμών σε δρομολόγια προς Ασία (-5,8%), Αφρική (-4,6%) και Νότια Αμερική (-3%), υποδηλώνοντας πιθανή ανακατανομή ενδιαφέροντος από πιο ευέλικτους ταξιδιώτες που αναζητούν εναλλακτικές επιλογές.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιες κατηγορίες τουριστών –ιδίως νεότερης ηλικίας ή πιο εξοικειωμένους με long-haul ταξίδια– να επιλέξουν εξωτικούς ή μη ευρωπαϊκούς προορισμούς όπου η τιμή πτήσης είναι πλέον πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τη Μεσόγειο.
Εντείνονται οι πιέσεις στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο μεταβλητότητας στον τουρισμό, αφενός αυξανόμενο κόστος ταξιδιού για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, αφετέρου τάσεις αποκλιμάκωσης τιμών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν αυξημένη ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς παρόχους και έγκαιρη προσαρμογή της στρατηγικής προώθησης.
Η Ελλάδα, ως δημοφιλής αλλά όχι φθηνός προορισμός, καλείται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής της πρότασης, όχι μόνο μέσα από τιμολογιακή πολιτική, αλλά κυρίως με έμφαση στην εμπειρία, τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα.