
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο γαλλικά μέτρα υπέρ της Corsair, μιας αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στις μεταφορές επιβατών και φορτίου κυρίως προς γαλλικά υπερπόντια εδάφη.
Το πρώτο μέτρο συνίσταται σε 106,7 εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση αναδιάρθρωσης για την εταιρεία. Το δεύτερο μέτρο, με προϋπολογισμό 30,2 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αποζημίωση της εταιρείας για ζημίες που υπέστη λόγω επειγόντων μέτρων που έχουν θεσπιστεί από κυβερνήσεις στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα γαλλικά μέτρα στήριξης
Η Corsair είναι μια ιδιωτική γαλλική αεροπορική εταιρεία, η οποία εκτελεί δρομολόγια από το αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί προς τις Γαλλικές Αντίλλες, το Ρεουνιόν, τον Μαυρίκιο, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Λόγω σημαντικών απωλειών τα τελευταία δύο χρόνια, η Corsair αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες ήδη πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Οι οικονομικές δυσκολίες της επιδεινώθηκαν σοβαρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε η Γαλλία και πολλές χώρες προορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Γαλλία κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα μέτρο ενίσχυσης αναδιάρθρωσης και ένα μέτρο που αντισταθμίζει τη ζημία που υπέστη λόγω της επιδημίας.
Το μέτρο ενίσχυσης αναδιάρθρωσης
Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης ανέρχεται σε 106,7 εκατ. Ευρώ και αποτελείται από (i) 21,9 εκατ. ευρώ από αναβολές φόρου, (ii) 4,8 εκατ. ευρώ από πίστωση φόρου, (iii) 18 εκατ. ευρώ με δάνειο και (iv) 62 εκατ. ευρώ από συμμετέχοντες δάνειο.
Η Επιτροπή αξιολόγησε αυτό το μέτρο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση του 2014 , οι οποίες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν προβληματικές εταιρείες, υπό την προϋπόθεση, ιδίως, ότι τα μέτρα δημόσιας στήριξης είναι περιορισμένα σε χρόνο και πεδίο και συμβάλλουν σε έναν στόχο.
Στην παρούσα υπόθεση, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:
Το ποσό της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 50% του κόστους αναδιάρθρωσης. Το υπόλοιπο κόστος αναδιάρθρωσης θα καλυφθεί από δική του συνεισφορά προερχόμενη από τρέχοντα μέτοχο (TUI), μελλοντικούς μετόχους (κοινοπραξία επενδυτών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού) και άλλους δωρεάν πόρους (συμπεριλαμβανομένης της πώλησης τριών αεροσκαφών). Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, οι τρέχοντες μέτοχοι (Diamondale και TUI) θα αποχωρήσουν από την εταιρεία.
Η ενίσχυση αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας της Corsair έως το 2023. Το σχέδιο προβλέπει μείωση του κόστους προσωπικού, συγκέντρωση των δραστηριοτήτων της Corsair στις βασικές κερδοφόρες διαδρομές της προς υπερπόντιες γαλλικές περιοχές, βελτιστοποίηση του στόλου και εγκατάλειψη της απώλειας κάνοντας διαδρομές.
Η Corsair δεσμεύτηκε επίσης σε ορισμένα μέτρα ανταγωνισμού για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της σχεδιαζόμενης ενίσχυσης (λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της εταιρείας).
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Corsair δεσμεύτηκε:
- να μην αποκτήσει τόκους ή συμμετοχές σε άλλες εταιρείες
- δεν αυξάνει τη χωρητικότητά του έναντι του στόλου σε λειτουργία
- δεν ανοίγουν νέες διαδρομές, εκτός από αυτές που προσδιορίζονται στο σχέδιο
- εκχωρεί τις δραστηριότητες εξυπηρέτησης πελατών στο αεροδρόμιο Orly
Η Corsair δεν επωφελήθηκε από βοήθεια διάσωσης ή αναδιάρθρωσης τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο θα συμβάλει στη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης των πτήσεων, προς το συμφέρον των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, και θα συμβάλει στη διατήρηση της σύνδεσης με τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχεδιαζόμενη ενίσχυση αναδιάρθρωσης είναι συμβατή με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.