
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τον σημαντικό αντίκτυπο για τις αεροπορικές εταιρείες που έχει η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζει νέα έκθεση της PhocusWright.
Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προβλέπεται να αυξήσουν μόνο το 1% των εσόδων από την επιβατική κίνηση για το 2025. Το μικρό περιθώριο εσόδων είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης τόσο από ταξιδιώτες αναψυχής όσο και από επαγγελματίες.
«Η προσμονή για ένα έτος εκτός έτους προέρχεται από ένα μπαράζ αρνητικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρει η έκθεση.
Οι οικονομικές ανησυχίες λόγω του αντίκτυπου των δασμών σε αγαθά και υπηρεσίες έχουν οδηγήσει στη χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.
Αυτή η μείωση ακολουθήθηκε από επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με ετήσιο ρυθμό συρρίκνωσης 0,3%.»
Φέτος, ο Δείκτης Προσδοκιών Καταναλωτών του Conference Board -αντικατοπτρίζει τις συλλογικές προοπτικές των καταναλωτών για το εισόδημα και τις επιχειρηματικές συνθήκες- έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του από το 2011.
Η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει οδηγήσει σε ασθενή ζήτηση για ταξίδια, με τις μέσες τιμές στα εισιτήρια να μειώνονται 6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.
«Οι αεροπορικές εταιρείες επέστρεφαν επιτέλους στην κανονική (προ πανδημίας) λειτουργία τους, πριν οι δασμοί και άλλες πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες πλήξουν τη ζήτηση των καταναλωτών», υπογραμμίζεται.
Οι πωλήσεις (από πρακτορεία) αεροπορικών εισιτηρίων τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting Corporation μειώθηκαν:
- 5% σε ετήσια βάση για ταξίδια αναψυχής.
- 8% σε ετήσια βάση για επαγγελματικά ταξίδια.
Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στην Αμερική στόχευαν να επαναλάβουν τον αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης του 2024 και το 2025, με τις United Airlines, Delta Airlines και American Airlines να στοχεύουν σε ετήσια κέρδη 2-4%.
Ωστόσο, έχουν ξεπεράσει η μία μετά την άλλη αυτές τις προηγούμενες προβλέψεις και έχουν υποβαθμίσει τις ετήσιες προβλέψεις κερδών τους ή έχουν αρνηθεί να τις εφαρμόσουν εντελώς λόγω του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας.
Οι budget αερομεταφορείς και οι low cost φαίνεται να έχουν μπροστά τους τον πιο δύσκολο δρόμο. Οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για το κόστος μένουν σπίτι και οι επιβάτες με premium προσανατολισμό συνεχίζουν να πετούν, επιλέγοντας προνόμια όπως μεγαλύτερες θέσεις και περισσότερες παροχές εν πτήσει.
«Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αντιμετωπίζουν την πιο κρίσιμη χρονιά μέχρι σήμερα, αναφέρει η έκθεση.
Οι αποτυχημένες προσπάθειες συγχώνευσης, οι πτωχεύσεις, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι καινούργιες προσφορές συγχώνευσης αλλάζουν το τοπίο χαμηλού κόστους.
Εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Southwest Airlines και η JetBlue, έχουν κάνει κινήσεις για να μοιάζουν και να λειτουργούν περισσότερο με πλήρους εξυπηρέτησης όσον αφορά τους συνεργάτες διανομής τους και τον τρόπο με τον οποίο χρεώνουν για επιπλέον».
Η JetBlue επικεντρώνεται στα premium προϊόντα της, επεκτείνοντας τις πτήσεις με την business class Mint και προσθέτοντας θέσεις πρώτης θέσης στις πτήσεις εσωτερικού το 2026.
Από την άλλη πλευρά, η Southwest Airlines έχει καταργήσει ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές της, όπως η ελεύθερη επιλογή θέσεων και η δωρεάν μεταφορά αποσκευών, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να αποδώσουν καρπούς.