Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον Ιούνιο 2025, καθώς οι βασικοί δείκτες απόδοσης των αθηναϊκών ξενοδοχείων υποχώρησαν, την ώρα που το εξάμηνο κινήθηκε σε στάσιμα επίπεδα

Απώλεια δυναμικής κατέγραψε η τουριστική απόδοση της Αθήνας τον Ιούνιο, ενός παραδοσιακά ισχυρού μήνα για την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ), σημειώθηκε μείωση σε όλους τους βασικούς δείκτες: η μέση πληρότητα υποχώρησε στο 88,9% από 90,6% τον περσινό Ιούνιο, ενώ η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε στα 228,50 ευρώ έναντι 237,18 ευρώ το 2024. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) ανήλθε στα 203,04 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε επίπεδο εξαμήνου, η εικόνα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας διαμορφώθηκε στο 74,5%, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η μέση τιμή δωματίου ανήλθε στα 169,96 ευρώ, αυξημένη κατά 1,9%, ενώ το RevPar διαμορφώθηκε στα 126,54 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Η θετική αυτή μεταβολή αποδίδεται κυρίως στις καλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η Αθήνα εξακολουθεί να καταγράφει μικτή εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε επίπεδο πληρότητας, η ελληνική πρωτεύουσα υπολείπεται της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Ρώμης, αλλά υπερτερεί της Κωνσταντινούπολης.

Στον δείκτη μέσης τιμής δωματίου, η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 1,9%, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρώμη (3,5%), στη Μαδρίτη (6,6%) και στη Βαρκελώνη (3,1%).

Στην Κωνσταντινούπολη, αντιθέτως, σημειώθηκε μείωση κατά 1,5%. Όσον αφορά στο RevPar, η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 3,2%, σε χαμηλότερο επίπεδο από τη Μαδρίτη (6,8%) αλλά υψηλότερο από τη Βαρκελώνη (1,6%) και την Κωνσταντινούπολη, η οποία σημείωσε πτώση 1,4%.

Οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των αθηναϊκών ξενοδοχείων

Οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των αθηναϊκών ξενοδοχείων περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την ΕΞΑ, τη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια, τη μειωμένη ζήτηση από παραδοσιακές αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και την υπερπροσφορά καταλυμάτων στην πόλη, σε κάθε κατηγορία. Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν στο να μην αποτυπωθεί η δυναμική της τουριστικής περιόδου στους δείκτες απόδοσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο.

Ωστόσο, μέσα στο γενικότερο κλίμα στασιμότητας, αναδεικνύεται μια σταθερή αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, η σταδιακή στροφή της πόλης προς τη θαλάσσια ζώνη, μέσα από τις εμβληματικές επενδύσεις και τα έργα υποδομής που υλοποιούνται, δημιουργεί την προοπτική για μια νέα, σύγχρονη και παραθαλάσσια ταυτότητα για την Αθήνα. Το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας ενισχύεται, και η ελπίδα επανατοποθέτησής της στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη παραμένει ζωντανή.