
Με νέες αφίξεις από μεγάλες πόλεις έως μικρούς οικισμούς, η Ισπανία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, καθώς η έκδοση του MICHELIN Guide Spain & Andorra 2026 παρουσιάζει 307 εστιατόρια με αστέρια.
Η φετινή έκδοση του MICHELIN Guide για την Ισπανία και την Ανδόρα ανακοινώθηκε ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των βραβευμένων εστιατορίων στα 307: 16 με τρία αστέρια, 37 με δύο αστέρια και 254 με ένα αστέρι. Η νέα λίστα επιβεβαιώνει τόσο τη σταθερή ποιότητα ιστορικών εστιατορίων όσο και την άνοδο νέων δημιουργικών προτάσεων σε όλη τη χώρα.
Οι επιθεωρητές της Michelin κάνουν λόγο για «μία από τις καλύτερες περιόδους» της ισπανικής γαστρονομικής σκηνής, τονίζοντας τη συνεχή εξέλιξη παραδοσιακών χώρων αλλά και την ανάπτυξη νέων προορισμών. Πέντε εστιατόρια ανέβηκαν στην κατηγορία των δύο αστεριών, ενώ 25 αποκτούν το πρώτο τους αστέρι.
Νέες διακρίσεις και προορισμοί που ξεχωρίζουν
Η κορυφή παραμένει αμετάβλητη, με τα 16 τριάστερα εστιατόρια – μεταξύ αυτών Arzak, Akelarre, Casa Marcial, Disfrutar και Noor – να διατηρούν τη θέση τους.
Στην κατηγορία των δύο αστεριών μπαίνουν για πρώτη φορά πέντε νέες προτάσεις. Στη Βαρκελώνη ξεχωρίζουν τα Aleia, Enigma και Mont Bar, ενώ στην ενδοχώρα το La Boscana τιμά τη σύγχρονη καταλανική κουζίνα. Στη Μαδρίτη, το νέο Ramón Freixa Atelier κερδίζει δύο αστέρια με μια δημιουργική προσέγγιση που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα.
Οι νέες διακρίσεις αναδεικνύουν ότι η υψηλή γαστρονομία δεν περιορίζεται πλέον στα αστικά κέντρα. Από τα Πυρηναία έως τις παράκτιες περιοχές, τα MICHELIN Stars φτάνουν σε μικρότερους οικισμούς, επιβεβαιώνοντας ότι «η γαστρονομική ταλέντο υπάρχει σε κάθε γωνιά της Ισπανίας».
Ανάπτυξη πέρα από τις μεγάλες πόλεις
Νέα εστιατόρια με ένα αστέρι εμφανίζονται σε δημοφιλείς πόλεις όπως Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Μάλαγα και Σαν Σεμπαστιάν.
Ωστόσο, σημαντική παρουσία υπάρχει πλέον και σε απομακρυσμένους προορισμούς. Το Casa Rubén στα Πυρηναία συνδυάζει την τοπική κουζίνα με το φυσικό περιβάλλον, ενώ το Vértigo στη Ribeira Sacra επενδύει σε μια μοναδική τοποθεσία στην κορυφή γκρεμού.
Η Ανδαλουσία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές
Ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση παρουσιάζει η Ανδαλουσία, όπου πέντε από τις οκτώ επαρχίες της αποκτούν νέα αστέρια. Μεταξύ αυτών:
Mare (Κάδιθ), ReComiendo (Κόρδοβα), Faralá (Γρανάδα), Palodú (Μάλαγα) και Ochando (Σεβίλλη).
Παράδοση, τοπικά προϊόντα και διεθνείς επιρροές
Η έκδοση του 2026 αναδεικνύει και μια σαφή τάση επιστροφής σε παραδοσιακές συνταγές, παρουσιάζοντάς τες σε σύγχρονη εκδοχή. Εστιατόρια όπως το La Revelía και το Ancestral τιμούν τις τοπικές γαστρονομικές ρίζες, ενώ άλλα, όπως τα Regueiro και Rubén Miralles, παντρεύουν την ισπανική κουζίνα με ασιατικές και λατινοαμερικανικές επιρροές.
Τοπικά προϊόντα και συνεργασίες με παραγωγούς χαρακτηρίζουν πολλές από τις νέες καταχωρήσεις, όπως τα Islares (Μπιλμπάο), Taller Seve Diaz (Τενερίφη) και Barahonda (Μούρθια).
Σύνδεση γαστρονομίας και φιλοξενίας
Αρκετά από τα νέα αστέρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία που έχουν λάβει διάκριση MICHELIN Key, ενισχύοντας τον ρόλο της πολυτελούς διαμονής στη γαστρονομική εμπειρία. Μεταξύ αυτών το Mandarin Oriental Ritz στη Μαδρίτη και το εντυπωσιακό Canfranc Express στην Αραγονία.
Με την Ισπανία να ενισχύει συνεχώς τη γαστρονομική της ταυτότητα, η έκδοση του 2026 επιβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει ένα από τα πιο δυναμικά και πολυσυλλεκτικά γαστρονομικά τοπία της Ευρώπης, ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν.






















