
-
«Εχουμε συμβάλει στο σχεδιασμό νέων πεζοδρόμων και προετοιμάζουμε ένα σημαντικό έργο για την πόλη: το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο απέναντι από το Ζάππειο»
-
«Τους επόμενους μήνες θα θεσμοθετηθεί η περιοδική πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς»
Πολυσχιδής προσωπικότητα διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση σύνθετων έργων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της κυκλικής οικονομίας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής.
Ο Ιωάννης Γεώργιζας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων φιλοδοξώντας να μετατρέψει το Φορέα σε τεχνικό βραχίονα αλλά και επιταχυντή έργων και στρατηγικών για το Δήμο.
Στην συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής ο κ. Γεώργιζας επιδαψιλεύει τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα της Αναπτυξιακής.
Αληθεύει ότι στο μεταίχμιο του 2025 εμπλουτίζεται το έργο της Αναπτυξιακής Αθήνας;
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων έχει υπερτριπλασιάσει τις δραστηριότητές της σήμερα. Λειτουργούμε δυναμικά σε τρεις κύριους πυλώνες και στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τον δήμο.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία εργάζεται σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου.
Ήδη εκπονούμε σημαντικές μελέτες, ενώ εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να υποστηρίξουμε ένα μεγάλο μέρος του μελετητικού προγράμματος του Δήμου.
Παράλληλα, επιτελούμε ένα κρίσιμο έργο «αφανών» τεχνικών προεργασιών, όπως είναι οι τοπογραφήσεις και αποτυπώσεις που απαιτούνται από τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση των έργων.
Αντίστοιχα, έχουμε συμβάλει στον σχεδιασμό νέων πεζοδρόμων και προετοιμάζουμε ένα σημαντικό έργο για την πόλη: το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο απέναντι από το Ζάππειο. Πρόκειται για μια εμβληματική υποδομή που εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση -κάτι για το οποίο εργαζόμαστε εντατικά – θα αποδοθεί μετά από χρόνια στις Αθηναίες και τους Αθηναίους.
Ο δεύτερος πυλώνας δράσης αφορά την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για τα έργα του δήμου, κυρίως στο σκέλος της χρηματοδότησης.
Αναλαμβάνουμε τη σύνταξη και κατάθεση τεχνικών δελτίων σε ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διασφαλίζοντας ροές χρηματοδότησης για να προχωρούν τα έργα, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να επικεντρωθούν στην υλοποίησή τους.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι τα έργα που εντάσσονται γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως και το σύνολο των τεχνικών έργων του δήμου ύψους 400 εκατ. ευρώ και άνω, υποστηρίζονται από την Αναπτυξιακή Αθήνας.
Αυτή η συστηματική και οργανωμένη προσέγγιση γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, με την καθοδήγηση και εποπτεία του δημάρχου Χάρη Δούκα.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις δράσεις στον τουρισμό και τον πολιτισμό, έναν τομέα στον οποίο η Αναπτυξιακή έχει επενδύσει από την ίδρυσή της.
Δημιουργήσαμε το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού και εκπονήσαμε τη Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, η οποία μάς έδωσε πολύτιμα συμπεράσματα για τα όρια και τις δυνατότητες της Αθήνας ως προορισμού.
Η Αναπτυξιακή Αθήνας αλλάζει κλίμακα, αναβαθμίζει τον ρόλο της και μετατρέπεται σε έναν ουσιαστικό επιταχυντή έργων και στρατηγικών για τον Δήμο Αθηναίων.
Πόσο εύκολο είναι να λειτουργεί η Αναπτυξιακή Αθήνας ταυτόχρονα και ως Τεχνική Εταιρεία; Θα γίνουν προσλήψεις;
Η Τεχνική μας Υπηρεσία λειτουργεί ήδη με οκτώ μηχανικούς συμμετέχοντας στην εκπόνηση μελετών για τον δήμο και προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη σε κρίσιμα έργα της πόλης.
Το μεγάλο πλεονέκτημά μας είναι η ευελιξία: προσλήψεις και συνεργασίες προχωρούν ταχύτερα από ό,τι στο δημόσιο, γεγονός που επιταχύνει την εκτέλεση των έργων. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων μηχανικών, το οποίο μάς επιτρέπει να ενεργούμε στοχευμένα και με υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας.
Η Αναπτυξιακή Αθήνας εξελίσσεται σε έναν τεχνικό βραχίονα του Δήμου που ενισχύει την επιχειρησιακή του ικανότητα με άμεσα αντανακλαστικά και ρεαλιστικό σχεδιασμό.
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στο άρμα της Αναπτυξιακής Αθήνας θα περιέλθει η Δημοτική Συγκοινωνία της Αθήνας. Ισχύει;
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης για ένα νέο δίκτυο Δημοτικής Συγκοινωνίας το οποίο φιλοδοξούμε να είναι έτοιμο για υλοποίηση από το φθινόπωρο.
Ο σχεδιασμός μας αφορά ένα σύστημα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα Μέσα Μεταφοράς -το Μετρό, το Τραμ, τις γραμμές του ΟΑΣΑ– και θα απευθύνεται σε όλους: κατοίκους, εργαζόμενους, τουρίστες, φοιτητές.
Μιλάμε για μια πραγματική Δημοτική Συγκοινωνία, όχι για κάτι προσχηματικό -όπως έχουμε δει αλλού- ένα λεωφορείο ανά ώρα, που εξυπηρετεί μεμονωμένα κοινά.
Η Αναπτυξιακή Αθήνας, με εντολή του Χάρη Δούκα έχει αναλάβει όχι μόνο τον σχεδιασμό, αλλά και την προετοιμασία του επιχειρησιακού μηχανισμού που θα “τρέξει” την όλη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά για την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
Εκτιμούμε ότι από το 2026 θα μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία ένα αξιόπιστο και λειτουργικό δίκτυο Δημοτικής Συγκοινωνίας, ένα δίκτυο αντάξιο της Αθήνας και των αναγκών της.
Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα εκατοντάδες πούλμαν που δημιουργούν έμφραγμα τους καλοκαιρινούς μήνες;
Η Αναπτυξιακή σε συνεργασία με τον δήμο, προχωρά ένα οργανωμένο σχέδιο για τον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος, παρακολουθεί στενά το θέμα, ενώ συμμετέχουν ενεργά και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, η κ. Ευαγγελίδου και ο κ. Γραμματικογιάννης.
Σε αυτό το πεδίο έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα. Προχωρήσαμε τη σχετική μελέτη και έχουμε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και των απαραίτητων -αλλά δυστυχώς χρονοβόρων- θεσμικών διαδικασιών, ώστε τους επόμενους μήνες να θεσμοθετηθεί μια σημαντική τομή: η περιοδική πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς.
Πρόκειται για έναν από τους πιο εμβληματικούς δρόμους της πόλης, που κάθε Σάββατο από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής θα αποδίδεται αποκλειστικά στους πεζούς.
Το σκεπτικό είναι απλό: ένας δρόμος που ενώνει δύο πλατείες -την Ομόνοια και το Μοναστηράκι- γίνεται δημόσιος χώρος, χώρος περιπάτου, ζωής και συνύπαρξης.
Η περιοδική πεζοδρόμηση θα συμβάλλει στη σταδιακή αποσυμφόρηση από την αυξημένη παρουσία τουριστικών πούλμαν, μέσω του επανασχεδιασμού των κυκλοφοριακών ροών.
Η ανάγκη για ορθολογική ρύθμιση και οργάνωση έχει ήδη ενσωματωθεί στον συνολικό σχεδιασμό μας.
Ποιες πρωτοβουλίες δρομολογείτε για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού της Αθήνας;
Η στρατηγική μας βασίζεται στη βιωσιμότητα και τη διαχείρισή του. Γι’ αυτό, ιδρύσαμε το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού της Αθήνας, σε συνεργασία με βασικούς τουριστικούς φορείς της πόλης, εκπονώντας τη Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας.
Επενδύουμε στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής αξίας, που σέβονται την πόλη και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομία της. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον συνεδριακό τουρισμό, ενισχύοντας τον ρόλο του This is Athens–CVB.
Ήδη έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους φορείς του κλάδου και εργαζόμαστε συστηματικά για στοχευμένη παρουσία της Αθήνας σε διεθνείς εκθέσεις.
Παράλληλα, επιδιώκουμε τη γεωγραφική και εποχική διασπορά του τουριστικού ρεύματος. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε πρόσφατα την επαναφορά του ενιαίου δρομολογίου τραμ από το Σύνταγμα προς Βούλα και Πειραιά, ώστε να διευκολύνουμε τους επισκέπτες να κινηθούν ευρύτερα στην Αττική.
Αντίστοιχα, αξιοποιούμε και πολιτιστικές δράσεις όπως το Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην πόλη κατά την off season. Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε την ανάπτυξη του θεατρικού τουρισμού.
Η Αθήνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θεάτρων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε όλη την Ευρώπη.
Συζητούμε ήδη με το Θέατρο Τέχνης για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταγλωττισμένες παραστάσεις, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και κατά τους χειμερινούς μήνες.