
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τη λήψη μέτρων λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ζητά με επιστολή της στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή οι δυσκολίες τους “έχουν φέρει σε σημείο να αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα βιωσιμότητας”. Και προτείνει μέτρα για την ανακούφιση των Ελλήνων μεταφορέων.
Τι προτείνει η ΟΦΑΕ
Η ΟΦΑΕ προτείνει την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών που ακολουθούνται και από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα γενικότερα, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μιας χώρας και φυσικά διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και την εξαγωγική της δραστηριότητα.
Οι προτάσεις της ΟΦΑΕ για την αντιστάθμιση των συνεπειών της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε φόρους που αφορούν το καύσιμο και άλλα λειτουργικά κόστη μιας μεταφορικής εταιρείας, την συντήρηση του οχήματος κλπ, όπως είναι και τα ακτοπλοϊκά ναύλα, είναι οι εξής:
Επιδότηση κόστους καυσίμου
Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε 6 Κ-Μ μέλη της Ε.Ε. κι επομένως είναι η εφαρμογή του είναι συμβατή με των ενωσιακή νομοθεσία.
Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται ενδεικτικά κάποια από τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το μέτρο. Καθώς και το ποσό (ευρώ) της επιδότησης που λαμβάνουν οι μεταφορείς ανά λίτρο καυσίμου.
Η ΟΦΑΕ επισημαίνει πως “τα οφέλη που προκύπτουν για τους μεταφορείς είναι σημαντικά καθώς μειώνει αισθητά το κόστος του καυσίμου, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα για την σταθεροποίηση του ΕΦΚ, ή/και για τον επίναυλο καυσίμων που χρεώνεται στα ακτοπλοϊκά ναύλα, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε μόνο αυξητικές τάσεις έχει και δεν λειτουργεί ανάλογα με την τιμή αγοράς πετρελαίου, καθώς και αντίστοιχα μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην επιδότηση του κόστους μεταφορών προκειμένου να μπορέσουν οι μεταφορείς να λειτουργήσουν χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα τους.
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την οικονομία αλλά και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να αναπτύξει πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου με σκοπό την ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς πολιτικής που θα καθιερώσει την Ελλάδα ως διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, αξιοποιώντας τόσο την στρατηγική γεωγραφική της θέση, όσο και την δυναμική των βασικών λιμένων της σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια, να είστε βέβαιοι πως οι Έλληνες μεταφορείς έχουν πρωταρχικό ρόλο, και η σημερινή εικόνα του κλάδου δεν μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.
Χωρίς ελληνική μεταφορά δεν νοείται ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας ούτε και ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου.
Με αυτή την επιστολή σας καλούμε σε συνεργασία για την άμεση λήψη μέτρων που θα αποβούν σημαντικά όχι μόνο για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε, αλλά για την ελληνική οικονομία στο σύνολο.”