
Η δράση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τίτλο «Μαθαίνω Επιχειρώντας», που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αρκαδίας, συνεχίζεται δυναμικά με δύο νέες επιχειρηματικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν καθηγητές και μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και από το 2ο Πρότυπο Λύκειο Τρίπολης.
Επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης στην επιχείρηση «ΑΛΕΞΠΑΝΤ»
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης επισκέφθηκαν την επιχείρηση «ΑΛΕΞΠΑΝΤ», που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν η Υποδιευθύντρια του σχολείου κα. Αγγελική Κοσιαβέλου και οι εκπαιδευτικοί κ. Παναγιώτης Καραφωτιάς, κα. Ελένη Σταυροπούλου, κ. Νικόλαος Γεωργουλής και κ. Αναστάσιος Ξηνταρόπουλος.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κ. Αλέξης Παντελιάς, υποδέχθηκε θερμά τους μαθητές και τους καθηγητές, προσφέροντάς τους μια αναλυτική ξενάγηση στους χώρους της εταιρείας. Μέσα από τη συζήτηση, μοιράστηκε πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις λειτουργίες, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της επιχείρησής του, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να δουν την επιχειρηματικότητα ως μία δημιουργική και ρεαλιστική προοπτική.
Οι κ.κ. Βασίλης Αθανασιάδης (Α’ Αντιπρόεδρος), Νίκος Τότσης (Β’ Αντιπρόεδρος), Ανδρέας Σύριος (Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων) και κα. Χριστίνα Παρασκευοπούλου – Σύριου (μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αρκαδίας), μέσα από ανοιχτό διάλογο συνομίλησαν με τους μαθητές, και μοιράστηκαν εμπειρίες και συμβουλές για τις προκλήσεις του επιχειρείν, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Επίσκεψη του 2ου Πρότυπου Λυκείου Τρίπολης στον Συνεργατικό Χώρο ΑΡΚ
Την Παρασκευή 2 Μαΐου, οι μαθητές και καθηγητές της 2ης και 3ης τάξης του 2ου Πρότυπου Λυκείου Τρίπολης επισκέφθηκαν τον ΑΡΚ Co-Working Space, ένα σύγχρονο συνεργατικό περιβάλλον στην καρδιά της Τρίπολης, με αποστολή την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της δημιουργικής δικτύωσης.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι κυρίες: Ελένη Άννέτη, Αγγελική Γεωργαλά και Νικολίτσα Μπουσιούτη.
Κατά την έναρξη της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής, καλωσόρισε τους μαθητές και ανέπτυξε τη σημασία της επιχειρηματικότητας ως εναλλακτικής και συνάμα δυναμικής επαγγελματικής διαδρομής. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η Αρκαδία και η Πελοπόννησος σε νέους επιχειρηματίες, προτρέποντας τους μαθητές να τολμήσουν να καινοτομήσουν, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά πρότυπα. «Η Αρκαδία έχει τις βάσεις και εσείς τη δύναμη να μεταμορφώσετε το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπεύθυνος του ΑΡΚ, κ. Δημήτρης Κοκκίνης, παρουσίασε τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του συνεργατικού χώρου, το πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, αναδεικνύοντας πώς το ΑΡΚ λειτουργεί ως πλατφόρμα δημιουργίας μιας νέας και συνάμα καινοτόμας επιχειρηματικής κοινότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κ. Άγγελου Κυριακούλη, συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας TeGaia – Κτήμα Κυριακούλη, ο οποίος μίλησε για τη δική του εμπειρία στον επιχειρηματικό κόσμο και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρησή του ενσωματώνει την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή. Μέσα από το παράδειγμά του, οι μαθητές κατανόησαν πώς η σύγχρονη επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει τοπική ταυτότητα με διεθνή προσανατολισμό.
Η επίσκεψη επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη: την παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον διάλογο με τους μαθητές. Ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Περιφέρειας και Επιμελητηρίου Αρκαδίας και στις κοινές δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με έμφαση στους νέους και στις καινοτόμες ιδέες. Ανέδειξε την αναγκαιότητα η Περιφέρεια να σταθεί δίπλα στους μελλοντικούς επαγγελματίες όχι μόνο με υποδομές αλλά και με κίνητρα, προγράμματα και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Γεώργιου Τσεκούρα, Καθηγητή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Ο κ. Τσεκούρας ανέπτυξε τη σύνδεση μεταξύ καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας, τονίζοντας πώς αυτές οι έννοιες, όταν λειτουργούν συνδυαστικά, δημιουργούν περιβάλλοντα προόδου. Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναλύοντας στοιχεία για το πώς σκέφτονται οι νέοι, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και πώς βλέπουν την επαγγελματική τους πορεία μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας. Τα ευρήματα ανέδειξαν μια γενιά με ανησυχίες, φιλοδοξίες και διάθεση για αλλαγή.
Οι παραπάνω επισκέψεις επιβεβαιώνουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης «Μαθαίνω Επιχειρώντας», η οποία φιλοδοξεί να γεφυρώσει την εκπαίδευση με την πραγματική αγορά εργασίας, εξοπλίζοντας τους μαθητές με γνώσεις, πρότυπα και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν σε κάθε βήμα της προσωπικής και επαγγελματικής τους εξέλιξης.