της Εύας Οικονομάκη

Ένα project που θα συνδυάζει τουριστική και οικιστική ανάπτυξη έχει δρομολογήσει η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Gnosis Investments στο πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο.

Το επενδυτικό έργο, ύψους 266 εκατ. ευρώ, αφορά σε πρώτη φάση στην ανακαίνιση/εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου ΣΑΛΑΝΤΙ με δημιουργία μονάδας 5*, 203 δωματίων, και σε δεύτερη φάση στη δημιουργία Τουριστικού Καταλύματος Συνιδιοκτησίας (Condo Hotel) με 167 bungalows (hotel) και 170 κατοικίες (residential), με τη χρήση ΕΣΧΑΣΕ, στη θέση «ΣΑΛΑΝΤΙ» της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων, της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η επένδυση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί τόσο για τουριστική ανάπτυξη, με bungalows 167
κλειδιών, εστιατόρια, κοιτώνες προσωπικού, κτήριο συνεδριάσεων χωρητικότητας 600 ατόμων, SPA, κτήριο πολυχώρου, όσο και για οικιστική ανάπτυξη.

Φορέας ανάπτυξης του έργου είναι η εταιρεία «SALADI BEACH RESORT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», η οποία κατέθεσε σχετικό φάκελο στην Enterprise Greece και ζητά την υπαγωγή
του επενδυτικού της σχεδίου, με τίτλο «SALADI PROJECT», στις διατάξεις του Νόμου περί
Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η έκταση του οικοπέδου είναι 316.653,10 τ.μ. και η συνολική δόμηση 74.705 τ.μ., από τα οποία τα 41.998 τ.μ. αντιστοιχούν στη δόμηση του ξενοδοχειακού καταλύματος και τα 32.707 τ.μ. αντιστοιχούν στη δόμηση των κατοικιών.

Πιο αναλυτικά, ο φορέας της επένδυσης, που θα δημιουργήσει 415 νέες θέσεις απασχόλησης, αιτείται την υπαγωγή του έργου στις «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» της παρ. 2α, υποπερίπτωση αα και αβ, του άρθρου 2 του ν. 4864/2021 και την λήψη των κινήτρων του άρθρου 4 (Πολεοδομικές Ρυθμίσεις), 5 (Παραχώρηση Χρήσης Αιγιαλού), 6 (Βοηθητικά και Συνοδά Έργα), 7 (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε., με χρήση γης «Τουρισμός-Αναψυχή») και του άρθρου 9 (Ταχεία Αδειοδότηση) του ν. 4864/2021, όπως ισχύει.

Το ξενοδοχείο Σαλάντι ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Πελοπόννησο και απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυμνιστές. Λειτούργησε ακολουθώντας τα πρότυπα αντίστοιχων μονάδων στην Ευρώπη, ωστόσο, αποτέλεσε πολεμήθηκε σκληρά τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από την Εκκλησία και τελικά οδηγήθηκε στο προσωρινό «λουκέτο». Έπειτα η μονάδα λειτούργησε ξανά, αυτή τη φορά ως συμβατικό ξενοδοχείο, και εν τέλει οδηγήθηκε σε οριστικό «λουκέτο».