
Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν πως θα ζητήσουν από όλες τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αεροσκάφη Boeing να προχωρήσουν σε ελέγχους των διακοπτών καυσίμου, επανεξετάζοντας οδηγία ασφαλείας της FAA από το 2018, μετά τη συντριβή του Boeing 787-8 της Air India.
Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της ασφάλειας των διακοπτών καυσίμου στα αεροσκάφη Boeing, καθώς η Νότια Κορέα σκοπεύει να επιβάλει επιθεωρήσεις στους εγχώριους αερομεταφορείς που διατηρούν στο στόλο τους μοντέλα της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας.
Η απόφαση ακολουθεί την τραγική συντριβή του Boeing 787-8 της Air India, με 260 θύματα, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια των μέχρι σήμερα ελέγχων.
Το υπουργείο Μεταφορών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την πρόθεσή του να ζητήσει ελέγχους στους διακόπτες καυσίμου, στη βάση σύστασης που είχε εκδοθεί ήδη από το 2018 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Παρότι η οδηγία δεν είχε χαρακτήρα υποχρεωτικής συμμόρφωσης, προειδοποιούσε για την πιθανότητα τυχαίας ενεργοποίησης των διακοπτών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την πρόωση του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η FAA και η Boeing είχαν διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι ασφαλές και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι, ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας για το δυστύχημα στην Ινδία δείχνουν ότι η Air India δεν είχε προχωρήσει σε καμία σχετική επιθεώρηση, βασιζόμενη στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της οδηγίας.
Σημειώνεται ότι το σύστημα ελέγχου πρόωσης του αεροσκάφους της Air India είχε υποστεί αλλαγές το 2019 και το 2023, χωρίς όμως να είναι σαφές αν ελέγχθηκε η λειτουργία ή το κλείδωμα των επίμαχων διακοπτών.
Προς το παρόν, η Boeing δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση επί του ζητήματος, ενώ και η Νότια Κορέα δεν έχει ορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των επιθεωρήσεων.
Η υπόθεση αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το καθεστώς των προαιρετικών οδηγιών ασφαλείας και την ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε ζητήματα συντήρησης και συμμόρφωσης.