Η Ιταλία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ανάμεσα στους Κινέζους τουρίστες, όπου οι επισκέπτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 918 ευρώ ανά κεφαλή. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Digital Retex με στοιχεία από την Istat-Confturismo που συλλέχθηκαν από την κινεζική πλατφόρμα WeChat.
Με 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων το 87% είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, η WeChat είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα επικοινωνίας στην Κίνα.
Το 2016, το 29% των ξένων τουριστικών δαπανών στην Ιταλία υποστηρίχθηκε από κινέζους ταξιδιώτες, ενώ οι επισκέπτες από την ασιατική χώρα δαπάνησαν 3,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι δαπάνες αφορούσαν ιδιαίτερα τον τομέα της πολυτέλειας. Σύμφωνα με την Istat-Confturismo, οι Κινέζοι καταναλωτές αντιπροσώπευαν το περασμένο έτος το 55% των παγκόσμιων πολυτελών πωλήσεων.
Συγκεκριμένα, στο Μιλάνο, η πρωτεύουσα της μόδας, οι εμπορικές δραστηριότητες απορρόφησαν το 39% των χρημάτων που δαπανώνται από κινέζους ταξιδιώτες κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι ταξιδεύουν από τη Λαϊκή Δημοκρατία είναι κατά μέσο όρο νέοι, εξελιγμένοι, ανεξάρτητοι και πάντα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
“Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια το ένα τρίτο της κινεζικής κατανάλωσης θα είναι στα χέρια των millennials, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν το 39% των κινέζων ταξιδιωτών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι είναι νέοι, ζουν σε μεγάλες πόλεις και έχουν πολύ στενή σχέση με την ψηφιοποίηση. Σημειώνεται ότι στην Κίνα, υπάρχουν περισσότερες από 100 πόλεις με ένα εκατομμύριο κατοίκους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αξία μεγαλύτερη από το 20% της συνολικής λιανικής και του όγκου », λέει ο εμπειρογνώμονας Andrea Ghizzoni.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Digital Retex, οι Millennials της Ασίας ξοδεύουν πάνω από τρεισήμισι ώρες σε απευθείας σύνδεση με smartphones. Όχι μόνο για την αναζήτηση προϊόντων, αλλά και για υπηρεσίες και εμπειρίες.
“Η βιομηχανία ταξιδιών-ψυχαγωγίας αντιπροσωπεύει το 10% των αναζητήσεων ενώ τα άτομα κάτω των 35-40 συνήθως πραγματοποιούν κράτηση σε ξενοδοχεία μέσω των smartphone τους”, πρόσθεσε ο κ. Ghizzoni.
Τέλος, οι κινέζοι ταξιδιώτες είναι ολοένα και πιο ανεξάρτητοι. Ως εκ τούτου η εποχή του ομαδικού ταξιδιού φαίνεται να αποτελεί παρελθόν στη Λαϊκή Δημοκρατία. Από τους 135 εκατομμύρια κινέζους ταξιδιώτες το 2016, οι μισοί από αυτούς ταξίδευαν ανεξάρτητα, με το 11% εξ αυτών να επιλέγει ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η ροή των τουριστών με κινέζικα διαβατήρια θα είναι μακράν η πιο σημαντική στον κόσμο.