
Την υλοποίηση σημαντικών έργων οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρχών ασφαλείας του νησιού.
Όπως γνωστοποιήθηκε, ξεκινά άμεσα η εφαρμογή άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό τμήμα από την Κίσσαμο Χανίων έως τα Λινοπεράματα Ηρακλείου, μήκους 145 χλμ. Πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όπως κατέδειξε σχετική μελέτη του Υπουργείου, που εντόπισε 13 επικίνδυνα σημεία, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται σε αυτό το τμήμα.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας ανέφερε πως τα πρώτα δύο τμήματα στα οποία ξεκινούν οι παρεμβάσεις είναι από το Κολυμπάρι έως τα Χανιά και από τα Λινοπεράματα έως τον ΧΥΤΑ Ηρακλείου. Εντός του 2025, σειρά παίρνουν τα τμήματα Χανιά – Γεωργιούπολη, Πετρές – Ατσιπόπουλο, Κίσσαμος – Κολυμπάρι, Ρέθυμνο – Γεροπόταμος και Γεροπόταμος – ΧΥΤΑ Ηρακλείου.
Τα μέτρα βασίζονται στο επιτυχημένο παράδειγμα του δρόμου Πάτρα – Πύργος, όπου μετά την εφαρμογή αντίστοιχων παρεμβάσεων καταγράφηκε εντυπωσιακή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών. Ειδικότερα, εκεί η ετήσια μείωση των θανάτων έφτασε το 90% ενώ μηδενίστηκαν οι μετωπικές συγκρούσεις.
Τα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνουν:
- Διαμόρφωση διατομής τριών λωρίδων κυκλοφορίας (τύπου «β2+1») με εναλλασσόμενη λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης.
- Καθαρισμό βλάστησης, τάφρων και ερεισμάτων για βελτίωση της ορατότητας.
- Δημιουργία εσοχών έκτακτης ανάγκης και αναδιαμόρφωση υφιστάμενων κόμβων.
- Κατασκευή δύο νέων κόμβων (Γεροπόταμου και ΧΥΤΑ Ηρακλείου).
- Τοποθέτηση φωτισμού, φωτεινής σηματοδότησης και πλαστικών κολωνακίων καθ’ όλο το μήκος του έργου.
- Νέα διαγράμμιση, σήμανση και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και αντανακλαστικών.
- Προσωρινά μέτρα προστασίας από καταπτώσεις σε 93 σημεία.
Τα έργα χαρακτηρίζονται χαμηλού κόστους και άμεσης εφαρμογής, καθώς δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης ή απαλλοτριώσεων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογράμμισε πως «τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για νέους κάτω των 29 ετών» και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και της αστυνόμευσης.
Ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος σημείωσε πως ο νέος ΒΟΑΚ προχωρά μέσα από τρεις συμβάσεις – δημόσιο έργο (Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη), ΣΔΙΤ (Νεάπολη – Χερσόνησος) και παραχώρηση (Χανιά – Ηράκλειο) – και έρχεται και τέταρτη σύμβαση για τη Σητεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για έργα «ζωτικής σημασίας» και τόνισε ότι από τα προγράμματα της Περιφέρειας και το Ταμείο Ανάκαμψης εκτελείται ήδη τεχνικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας ύψους 107 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Νικόλαος Σπυριδάκης παρουσίασαν τα τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα, με τον δεύτερο να σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων στον ΒΟΑΚ μειώθηκε δραστικά, σε μόλις ένα, από δέκα την ίδια περίοδο το 2024.
Ο Πρόεδρος της Motorsport Greece Τάκης Πουρναράκης, που παρουσίασε την εκδήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα χρόνια που μιλούσαμε για το τι πρέπει να γίνει στον ΒΟΑΚ, αυτό επιτέλους γίνεται».
Η αρχή γίνεται, λοιπόν, με άμεσα μέτρα, με στόχο όχι την εξάλειψη των τροχαίων, αλλά τη δραστική μείωση κινδύνων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.