Ενώ ο τομέας των αερομεταφορών της Ευρώπης φέρνει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, οι δραστηριότητές του συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, στον θόρυβο και στις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα.

Συνεπώς επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Αυτές οι επιπτώσεις προβλέπεται να αυξηθούν.

Οκτώ αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τις εκπομπές άνθρακα τους ταχύτερα από ό, τι η Ryanair στις πτήσεις εντός της Ευρώπης πέρυσι.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Jet2, Wizz Air, EasyJet, Vueling και οι νορβηγικές και εθνικές εταιρείες TAP, Finnair και Lufthansa ξεπέρασαν τον αερομεταφορέα με βάση το Δουβλίνο, ο οποίος διατήρησε τον τίτλο του ότι έχει τις υψηλότερες εκπομπές στις ευρωπαϊκές διαδρομές το 2018 δεδομένα.

Οι 10 μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες δείχνουν ότι οι εκπομπές των αεροπορικών πτήσεων είναι ένα πρόβλημα για ολόκληρο τον κλάδο των αερομεταφορών, το οποίο οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει χωρίς φόρους και υπο-ρυθμιζόμενες σε σύγκριση με άλλες μεταφορές.

Οι εκπομπές από τις πτήσεις εντός της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν μόνο το 40% του προβλήματος – το υπόλοιπο 60% προέρχεται από πτήσεις προς προορισμούς εκτός Ευρώπης και αυτές είναι εντελώς ανεξέλεγκτες.

Ο Andrew Murphy, διευθυντής αεροπορικών μεταφορών στην T & E, δήλωσε:

“Οι εκπομπές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο όχι μόνο σε φτηνές πτήσεις. Οι εθνικοί μεταφορείς και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους επωφελούνται όλοι από την καταβολή φόρου καυσίμων και ΦΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουν. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ πρέπει να ξυπνήσουν, ξεκινώντας με έναν φόρο επί των κηροζινών και των εντολών καθαρού καυσίμου που αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να στραφούν σε καύσιμα με μηδενικές εκπομπές.