Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες σε περισσότερα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό έρχεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ για την οριστικοποίηση μιας «συμφωνίας επανεκκίνησης μετά το Brexit».

Οι κάτοχοι διαβατηρίων Βρετανίας δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν σε επανδρωμένα γραφεία. Θα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες ταχείας διέλευσης που συνήθως προορίζονται για πολίτες της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Ο Nick Thomas-Symonds, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, δήλωσε ότι αυτό θα δώσει στους Βρετανούς ταξιδιώτες «περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουν σε διακοπές ή επαγγελματικά ταξίδια, χωρίς να κολλάνε σε ουρές».

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα τερματίσει «τις τρομερές ουρές στα σύνορα».

Αν και δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα εισαχθεί αυτό και πού, το BBC ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, «κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν χωρίς καθυστέρηση».

Οι Βρετανοί θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες σε όλα τα αεροδρόμια μετά την εισαγωγή του EES

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρχουν νομικά εμπόδια στη χρήση της ηλεκτρονικής πύλης για Βρετανούς υπηκόους που ταξιδεύουν προς και από κράτη του μπλοκ μετά την εισαγωγή του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EES)».

Το EES έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Το σύστημα θα καταγράφει ψηφιακά τους επισκέπτες εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα, καταργώντας την ανάγκη για φυσικές σφραγίδες.

Τα νέα διαβατήρια κατοικίδιων θα διευκολύνουν τους Βρετανούς να τα φέρνουν σε ΕΕ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσης ότι θα εισαχθούν νέα διαβατήρια για κατοικίδια στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες και οι σκύλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να ταξιδεύουν «πιο εύκολα» από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ΕΕ, «εξαλείφοντας την ανάγκη για πιστοποιητικά υγείας των ζώων για κάθε ταξίδι».