Σε συνεχή αγώνα επιδίδονται τα αεροδρόμια της Ινδίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο επιβατών ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα πρέπει να ξοδευτούν δισεκατομμύρια προκειμένου να αυξηθεί η διαχειριστική τους ικανότητα.

Η χώρα σημειώνει τεράστια έκρηξη στις αεροπορικές μεταφορές, καθώς η αυξανόμενη μεσαία τάξη της ταξιδεύει όλο και περισσότερο αλλά οι αναλυτές λένε ότι η υποδομή δεν ακολουθεί αντίστοιχη ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά ο αριθμός των επιβατών των αεροδρομίων της Ινδίας έχει αυξηθεί έξι φορές την τελευταία δεκαετία, καθώς οι πολίτες επωφελούνται από την καλύτερη εναέρια σύνδεση και τους φτηνότερους ναύλους χάρη σε μια σειρά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Τα αεροδρόμια της Ινδίας χειρίστηκαν 265 εκατ. εγχώριους επιβάτες το 2016 ενώ φέτος αναμένεται να περάσουν 300 εκατ. επιβατών. Σημειώνεται ότι το σύνολο του δικτύου αεροδρομίων της χώρας είναι ικανό να χειριστεί μόνο 317 εκατομμύρια επιβάτες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGCA), το 2008, μόνο 44 εκατομμύρια Ινδοί ταξίδευαν αεροπορικώς.

Τώρα, ο CAPA προβλέπει ότι η Ινδία θα ξεπεράσει τη Βρετανία ως την τρίτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο έως το 2025 και θα έχει 478 εκατ.πτήσεις μέχρι το 2036.

Οι ειδικοί της αεροπορίας λένε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για την κατασκευή της υποδομής για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη συμφόρηση. Οι πτήσεις αυξάνονται κατά περίπου 20% κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, «οδηγώντας» πολλά αεροδρόμια σε πολύ δύσκολο σημείο.

Οι ιθύνοντες  προβλέπουν ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Indira Gandhi του Νέου Δελχί και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Chennai θα φθάσουν το μέγιστο της ικανότητα χειρισμού τους μέσα στα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ανέφεραν ότι είχε σπάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ για τον χειρισμό του μεγαλύτερου αριθμού αφίξεων και αναχωρήσεων σε ένα μόνο διάδρομο σε μία ημέρα. Περίπου 980 πτήσεις προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν εντός 24 ωρών.