του Χάρη Ντιγριντάκη

Η Ελλάδα παραμένει ευκλεής πόθος για δεκάδες funds και ξένους κεφαλαιούχους, ενώ εγχώριοι οικονομικοί «παίκτες» βρίσκονται σε συνεχή αναδίφηση για νέες επενδύσεις. Πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια σε νεοπαγείς μέχρι πρότινος προορισμούς που βρίσκονται στο μικροσκόπιο πολλών εδώ και καιρό.

Πλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να κινηθούν εκτός πεπατημένης και να επενδύσουν σε προορισμούς που δεν συγκαταλέγονται στη λίστα με τους λεγόμενους πρώτης γραμμής.

Έτσι, στο κάδρο των επενδυτών μπαίνουν πλέον περιοχές όπου μέχρι σήμερα τα πεντάστερα έχουν ισχνή ή και καμία παρουσία, όπως η Λήμνος, ο Διάπορος, οι Πεταλιοί, τα Σύβοτα και η Κάρπαθος.

Άλλωστε, η αποσυμφόρηση κάποιων δημοφιλών προορισμών της χώρας και η ανάδειξη νέων που δεν περιλαμβάνοντας στη λίστα με τους αγαπημένους των ταξιδιωτών, ούτε στα πλάνα των επενδυτών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και του υπουργείο Τουρισμού.

Η ΣΤΑΝΤΑ στον Διάπορο

Στον Διάπορο ένα νησί που βρίσκεται απέναντι από την Βουρβουρού στην Χαλκιδική δραστηριοποιείται η ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ομίλου Sani/Ikos και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσβλέποντας την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ενεργειακά αυτόνομου πολυτελούς τουριστικού θέρετρου 5 αστέρων, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο επιχειρηματικό σχέδιο του Diaporos Green Retreat, θα αναπτυχθούν 13 ισόγειες βίλες και 13 διώροφα αυτόνομα bungalows (συνολικά 76 δωμάτια), τα οποία θα συνδυάζονται με ένα κεντρικό κτίριο, που θα περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο με κοινόχρηστη πισίνα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ειδικού/εναλλακτικού θεραπευτικού spa, γυμναστήριο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική απασχόληση, ιερό ναό, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αναλάβει ακόμη την ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων των «Κεραμείων Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη.

Η Grivalia στους Πεταλιούς

Το project Six Senses Megalonisos έχει δρομολογήσει στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Πεταλιών, η Grivalia Hospitality, σηματοδοτώντας την είσοδο της αλυσίδας Six Senses στην ελληνική αγορά. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δύσκολο επιχειρηματικό σχέδιο με αγκάθια που αναφύονται διαρκώς εξ αιτίας της ατέρμονης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Το τουριστικό project, το οποίο αναμένεται να υπερβεί τα 280 εκατ. ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία ενός θέρετρου πολύ υψηλών προδιαγραφών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η Six Senses. Επίσης, στο οικολογικό θέρετρο Six Senses Megalonisosπροβλέπεται η κατασκευή 75 υπερ-πολυτελών βιλών και 20 branded κατοικιών, εστιατορίων, χώρων ευεξίας και εκγύμνασης, ενός beach club, που θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες.

Απώτερος στόχος της Grivalia Hospitality είναι το υπερπολυτελές θέρετρο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα (και από τις πρώτες παγκοσμίως) που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το εν λόγω project θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το Kourtidis Group στην Καβάλα

Την Καβάλα έχει βάλει στο επενδυτικό του στόχαστρο το Kourtidis Group, που έχει δρομολογήσει το Alexandrou Chora Resort, ένα έργο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη ενός μεικτής χρήσης τουριστικού συγκροτήματος στην παραλία Οφρυνίου. Το resort θα συνδυάζει τις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και το τουριστικό χωριό με ένα πολιτιστικό θεματικό πάρκο, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της περιοχής.

Η ανάπλαση του διατηρητέου της Μυτιλήνης

Την ανάπλαση μιας κατοικίας στη Λέσβο και τη μετατροπή της σε ξενοδοχείο 5 αστέρων έχει στα σκαριά η εταιρεία «Αποστόλας Θεολόγος & ΣΙΑ Ε.Ε.», η οποία έχει ήδη παρουσία στον κλάδο φιλοξενίας του νησιού του Βορείου Αιγαίου.

Το project προβλέπει την ανάπλαση του χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο Αρχοντικού Χατζηχριστόφα. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το ξενοδοχειακό δυναμικό του νησιού και να αναβαθμίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του.

Στο κάδρο η Λήμνος

Πληθώρα επενδύσεων συγκεντρώνει, την ίδια στιγμή η Λήμνος, στην οποία τοποθετείται η οικογένεια Μπούμπουρα, γνωστή από τη δραστηριοποίησή της στην Ουκρανία τα τελευταία 25 χρόνια.

Το project προβλέπει την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος υψηλών απαιτήσεων που θα βάλει τη Λήμνο στον διεθνή χάρτη του τουρισμού πολυτελείας.

Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Στόχος του Limnos Resort, όπως ονομάζεται το έργο, είναι η τουριστική αξιοποίηση της έκτασης των 321 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση Αγία Παρασκευή στο Ακρωτήριο Τηγάνι, στη Μύρινα της Λήμνου, και είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «Άκτιος Απόλλων ΙΚΕ», συμφερόντων της οικογένειας Μπούμπουρα.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ο συνολικός αριθμός των κλινών των τουριστικών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 1.860. Ειδικότερα, προβλέπονται 1.020 για τις ξενοδοχειακές μονάδες και 840 για τις κατοικίες/βίλες. Σύμφωνα με το masterplan, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων και ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, η πλειονότητα των δωματίων των οποίων θα είναι bungalows, καθώς και η κατασκευή 180 τουριστικών διαμερισμάτων και 30 πολυτελών βιλών.

Στη Λήμνο επενδύει και η «Grefis Λήμνος Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Με βάση τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων, δυναμικότητας 138 κλινών, στη θέση «Ζεματά» στην τοπική κοινότητα Θάνους.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει ακόμη διαμορφωμένους χώρους υποδοχής, εστίασης, αναψυχής, πισίνες, λειτουργικό περιβάλλοντα χώρο, υποστηρικτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης προσωπικού και επισκεπτών καλύπτοντας επιφάνεια 1.797,27 τ.μ.

Πού στρέφονται οι αλυσίδες

Την αναδυόμενη αυτή τάση έχουν ασπαστεί εσχάτως και οι διεθνείς αλυσίδες φιλοξενίας, οι οποίες πλέον στρέφονται σε προορισμούς που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστοί στην πλειονότητα των ταξιδιωτών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mövenpick Resort Agios Nikolaos Sivota, που κάνει φέτος το ντεμπούτο του και σηματοδοτεί την άφιξη του φημισμένου ελβετικού brand Mövenpick για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του γαλλικού ομίλου Accor με την Pitoulis S.A.

Το resort στα Σύβοτα είναι δυναμικότητας 67 δωματίων και πολυτελών σουιτών με ιδιωτικές πισίνες και εστιάζει στην παροχή εμπειριών υψηλού γαστρονομικού επιπέδου.

Το αποτύπωμά της στην Ελλάδα ενισχύει μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φιλοξενίας, η Hilton, η οποία αυτή τη φορά κάνει απόβαση στην Κάρπαθο.

Με όχημα το Sound of the Sea Karpathos, Tapestry Collection by Hilton, ένα project στο οποίο συνεργάζεται με την CHC Hotels, η διεθνής αλυσίδα κάνει στροφή και αποκτά παρουσία στο νησί των Δωδεκανήσων. Το resort θα διαθέτει 42 δωμάτια και ένα cottage, ενώ θα παρέχει ιδιωτικές πισίνες σε 14 δωμάτια και μίνι spa σε έξι δωμάτια, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διάφορες ανέσεις όπως εξωτερική πισίνα, μπουτίκ, γυμναστήριο και κέντρο ευεξίας με τρεις αίθουσες για θεραπείες.