της Εύας Οικονομάκη

Σε ξενοδοχείο ή μη κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα φιλοδοξεί να μετατρέψει ο e-ΕΦΚΑ το ακίνητο στην οδό Βουλής, στον αριθμό 6. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας προκήρυξε επαναληπτικό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών, με τον ανάδοχο να καλείται να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ, κατ’ ελάχιστον για την ανάπλαση του ακινήτου, το οποίο επί της ουσίας αποτελείται από δύο διατηρητέα κτίρια.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 10 χρόνια ακόμα, με το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού να έχει προσδιοριστεί στα 10.700 ευρώ.

Κατά τα πρώτα δύο έτη της μίσθωσης, δεν θα καταβάλλεται το μηνιαίο μίσθωμα λόγω εκτέλεσης του επενδυτικού προγράμματος, ωστόσο, «από την έναρξη του τρίτου μισθωτικού έτους και εφεξής, και για όλη τη διάρκεια της εκμίσθωσης, θα καταβάλλεται αναπροσαρμοσμένο το μηνιαίο μίσθωμα ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση ή μη του επενδυτικού προγράμματος», με τρόπο που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού.

Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου

Το ακίνητο της οδού Βουλής το αγόρασε το ΤΑΠ-ΟΤΕ (Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού ΟΤΕ) από τον Ιωάννη Α. Λύδη το 1947 και στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη συγχώνευση του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ στον Κλάδο Σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ακίνητο ανήκει σήμερα στην ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για συγκρότημα δύο διατηρητέων κτηρίων χαρακτηρισμένων ως έργο τέχνης εντός του «εμπορικού τριγώνου» στο κέντρο της Αθήνας, περιοχή Συντάγματος – Παλαιάς Βουλής. Η κατασκευή του συγκροτήματος, χαρακτηριστικού δείγματος του νεοκλασικού ρυθμού, χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το ένα κτίριο έχει πρόσοψη στην οδό Βουλής ενώ το άλλο έχει ανεγερθεί στο πίσω μέρος του οικοπέδου και επικοινωνεί με την οδό Λέκκα μέσω κοινόχρηστης στοάς. Τα δύο κτίρια επικοινωνούν μέσω αίθριου.

Στο ένα από τα δύο κτίρια, καθώς και σε τμήμα του εσωτερικού ακάλυπτου χώρου λειτουργούσε κατά το παρελθόν, από τις αρχές του 19ου αιώνα, η χαρτοποιία – χαρτοβιομηχανία «Αίγιον Α.Ε.» και το τυπογραφείο των Ιωαν. Οικονόμου και Παν. Παληβογιάννη. Μετά την αποχώρηση των τελευταίων μισθωτών το 1995, παρέμειναν εντός του ακινήτου μηχανήματα που χρησιμοποιούσε η επιχείρηση του τυπογραφείου.

Δεδομένου ότι ο ακίνητος εξοπλισμός και τα κινητά αντικείμενα του τυπογραφείου, είναι προγενέστερα των τελευταίων εκατό ετών και παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως βιομηχανικά ιστορικά αντικείμενα, τεκμήρια της εποχής λειτουργίας τους, ο μισθωτής πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και αξιοποίησή τους υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής», αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού.