Σημαντικές επιδόσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Ελλάδα

Θετική δυναμική συνεχίζει να καταγράφει ο πολιτιστικός τουρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την κίνηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τον Μάρτιο και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Οι αυξήσεις στους επισκέπτες αλλά και, κυρίως, στις εισπράξεις αποτυπώνουν τη σταθερή άνοδο της πολιτιστικής δραστηριότητας και τη σημασία της για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Άνοδος εισιτηρίων και επισκεπτών

Κατά τον Μάρτιο 2025, οι επισκέπτες των μουσείων αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των επισκεπτών με ελεύθερη είσοδο, η οποία άγγιξε το 29,3%. Οι εισπράξεις των μουσείων σημείωσαν άνοδο κατά 126,6%, ως αποτέλεσμα και της αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής.

Ανάλογη εικόνα και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου καταγράφηκε αύξηση επισκεπτών κατά 3,3% και αύξηση των εισπράξεων κατά 33,1%.

Ενισχυμένα μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025, παρατηρήθηκε:

Αύξηση 4,1% στους επισκέπτες των μουσείων και 12,9% στους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο.

Άνοδος 59,3% στις εισπράξεις μουσείων, που ανήλθαν σε 5,1 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 3,4% στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και 23,1% στις αντίστοιχες εισπράξεις (11 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 2.652.400, αυξημένοι κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 16 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,6%.

Ποια σημεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα

  • Η Ακρόπολη Αθηνών διατηρεί την πρωτιά με 420.901 επισκέπτες μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 18,7%.
  • Το Μουσείο Δελφών κατέγραψε άλμα 175,6% στους επισκέπτες.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας παρουσίασε αύξηση 260%.
  • Αντιθέτως, το Μουσείο Ηρακλείου και ο Λευκός Πύργος κατέγραψαν πτώση επισκεπτών άνω του 17%.

Σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας καταγράφηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου (+11,5%) και των Μυκηνών (+10,9%), ενώ αρνητικές επιδόσεις σημειώθηκαν στον χώρο της Ολυμπίας (-38,2%), της Φαιστού (-37,5%) και των Δελφών (-62,8%).

Στρατηγική σημασία για τον τουρισμό

Η ενισχυμένη κίνηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία καταδεικνύει τη σημασία του πολιτιστικού αποθέματος για την τουριστική ανάπτυξη. Η υψηλή επισκεψιμότητα και οι αυξημένες εισπράξεις ενισχύουν τη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομία, ενώ επιβεβαιώνουν τη στρατηγική αξία της επένδυσης σε σύγχρονες υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με το τουριστικό προϊόν.

Με δεδομένη τη διαρκή αύξηση των επισκεπτών από το εξωτερικό, αλλά και την απήχηση του πολιτισμού στους Έλληνες, η αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της τουριστικής στρατηγικής της χώρας.