
Η Ελλάδα ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων είναι έτοιμη να ανοίξει την τουριστική περίοδο και να δεχτεί ξένους τουρίστες. Η «νέα πραγματικότητα», βασισμένη στη μέγιστη επιδημιολογική ασφάλεια, περιμένει τόσο τους παραθεριστές όσο και τους ξενοδόχους και τους μεταφορείς.
Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα ανάκαμψης του τουρισμού της. Το έγγραφο, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προβλέπει μια σταδιακή επανεκκίνηση του τομέα – με κανόνες ασφαλούς εισόδου, κοινωνική απόσταση, αυξημένες απαιτήσεις για ξενοδοχεία, παραλίες και όλους τους τρόπους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων.
Έτσι, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό (μέγιστο χρονικό όριο 72 ώρες από τον έλεγχο) που να δηλώνει ότι δεν είναι μολυσμένοι με τον COVID-19. Χωρίς αυτό το πιστοποιητικό δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος. Κατά την άφιξη, θα μετράται η θερμοκρασία σε όλους τους επιβάτες.
Προηγουμένως, οι ελληνικές αρχές συζήτησαν τη δυνατότητα ελέγχου των επιβατών κατά την άφιξή τους στη χώρα, αλλά αργότερα αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε.
Σε συνέντευξή του στα γερμανικά ΜΜΕ, ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης είπε ότι με ένα τέτοιο ιατρικό πιστοποιητικό, οι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στην Ελλάδα θα «νιώσουν ασφαλείς ήδη όταν επιβιβάζονται στο αεροπλάνο».
«Έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο που θα εγγυάται την ασφάλεια. Αυτό είναι σημαντικό για να είναι όλοι ήρεμοι», είπε.
Ο Αλέξανδρος Τσαντεκίδης, Γενικός Διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα Mouzenidis Travel, συμφωνεί με αυτά τα προτεινόμενα μέτρα.
«Η επιλογή προκαταρκτικών τεστ επιβατών είναι βολική για όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία – την αεροπορική εταιρεία, τη χώρα υποδοχής και τους τουρίστες που ταξιδεύουν για διακοπές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τουρίστας λαμβάνει περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας, ακόμη και στο στάδιο της πτήσης», σημειώνει ο κ. Τσαντεκίδης.
Σύμφωνα με τα σχέδια των ελληνικών αρχών, οι πτήσεις προς την Ελλάδα θα έχουν τη συνήθη μορφή: όλες οι θέσεις στο αεροσκάφος θα γεμίσουν, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στη μέση της σειράς. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αυτό θα κάνει τις πτήσεις προς την Ελλάδα οικονομικά αποδοτικές για τις αεροπορικές εταιρείες. Σε πτήσεις διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών, οι επιβάτες θα σερβίρονται μόνο συσκευασμένα σνακ.
Κοινωνική απόσταση στο ξενοδοχείο και στην παραλία
Σε κάθε μια από τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, θα οριστούν «ξενοδοχεία καραντίνας» που θα φιλοξενήσουν τουρίστες με κορωνοϊό.
Κάθε ξενοδοχείο υποχρεούται να συνάψει συμφωνία με έναν γιατρό που θα παρακολουθεί την κατάσταση των επισκεπτών και, εάν είναι απαραίτητο, να τους στείλει για έλεγχο για την παρουσία του COVID-19.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι έτοιμα το αργότερο εντός 6 ωρών. Εκείνοι που βρίσκονται με λοίμωξη θα στέλνονται στο πλησιέστερο “ξενοδοχείο καραντίνας” χωρίς εξαιρέσεις.
Όπως και στην Τουρκία, η Ελλάδα θα παύσει την αυτοεξυπηρέτηση στον μπουφέ φαγητού, με την πιθανή εξαίρεση πολύ μικρών ξενοδοχείων.
Οι ξαπλώστρες στην παραλία και την πισίνα θα οργανωθούν λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική απόσταση (τουλάχιστον 1,5 μ. απόσταση), και θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε παραθεριστή.
“Διάδρομοι ασφαλείας” με διάφορες χώρες
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει επίσημα την τουριστική σεζόν την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα περιμένει μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση στον τουρισμό.
Αναμένεται ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα καθορίζει τις βασικές αρχές λειτουργίας ξενοδοχείων, αεροσκαφών, καθώς και τρένων και πλοίων, θα δημοσιευθεί πριν από τις 15 Μαΐου.
Εάν οι χώρες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν με τους γενικούς κανόνες, τότε η Ελλάδα θα εργαστεί βάσει διμερούς συνεργασίας με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Γερμανίας, των βαλκανικών κρατών.
Πρώτα απ΄όλα, οι χώρες θα συμφωνήσουν για τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» για αμοιβαία ταξίδια.
Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με τη Βουλγαρία, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Ειδικότερα, ορίζουν ότι οι πολίτες και των δύο χωρών δεν θα υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το κυβερνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρισμού θα παρουσιαστεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου.
Στη σεζόν 2020, η Ελλάδα θα προωθηθεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Σύμφωνα με τα σχέδια των ελληνικών αρχών, από την 1η Ιουνίου, η χώρα θα μπορεί να ανοίξει εποχιακά ξενοδοχεία και θέρετρα.
Ο κ. Χρήστος Ζαγγογιάννης, Γενικός Διευθυντής της αλυσίδας Bomo Hotels της εκμετάλλευσης Μουζενίδη, σχολίασε την προοπτική επανάληψης των ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα ξενοδοχεία της ξενοδοχειακής αλυσίδας Bomo Hotels θα αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.
Ο ειδικός εξήγησε ότι παρά τις αναμενόμενες απώλειες αυτή τη σεζόν, το άνοιγμα των ξενοδοχείων παρέχει “την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες προκειμένου να επιτύχει τις καλύτερες συνθήκες για το 2021”.
Όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας ξενοδοχείων Bomo Hotels θα αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, δεν θα λειτουργούν όλα τα εποχιακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα την σεζόν 2020: πολλές εγκαταστάσεις διαμονής δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την κατάρρευση του Thomas Cook, αφού δεν έχουν λάβει πληρωμή για την τελευταία σεζόν.
Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοια ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς και ξενοδοχεία με περισσότερα από 350 δωμάτια, θα το βρουν «πολύ δύσκολο να ανοίξει» αυτό το καλοκαίρι.
Η αλυσίδα Bomo Hotels θα παρουσιάσει τα δικά της πρωτόκολλα επιδημιολογικής ασφάλειας, επιπλέον από τα προτεινόμενα διεθνή πρωτόκολλα.
Έτσι, όλες οι εγκαταστάσεις του Bomo Hotels θα είναι εξοπλισμένες με υπεριώδεις λάμπες που θα αποστειρώνουν δωμάτια και επιφάνειες.