
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι Γερμανοί σχεδιάζουν να δαπανήσουν περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες για ταξίδια πριν από τις διακοπές το 2025.
Πρόκειται για μια σημαντική άνοδο 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως δείχνουν πρόσφατα δεδομένα της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV) και του ADAC Travel Monitor, που αποκαλύπτει η ITB Berlin.
Παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, οι καλοκαιρινές διακοπές παραμένουν προτεραιότητα για τους πολίτες της.
Η αγορά οργανωμένων ταξιδιών με οργανωμένα και εξατομικευμένα ταξίδια αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα.
Ο κλάδος αναμένει ότι κατά τη διάρκεια του έτους οι δαπάνες για προϊόντα ταξιδιωτικών εταιρειών θα φτάσουν τα 40 δις ευρώ, περίπου 7% περισσότερα από ό,τι πέρυσι.
Έτσι, τα οργανωμένα ταξίδια είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις εξατομικευμένες υπηρεσίες διακοπών. Ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά είναι η ζήτηση για κρουαζιέρες.
Το 2024 έφτασε σε νέο ρεκόρ, με 3,8 εκατομμύρια άτομα να πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε ποτάμια και ωκεανούς, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ξανά φέτος.
Οι φθηνές χώρες κερδίζουν σε δημοτικότητα
Παρ ‘όλα αυτά, ο υψηλός όγκος κρατήσεων της γερμανικής αγοράς δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι συνέπειες του πληθωρισμού γίνονται αισθητές και σε ένα έθνος που προηγουμένως περιγραφόταν ως «παγκόσμιος πρωταθλητής ταξιδιών».
Παρά το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο των Γερμανών σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους φέτος, γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητοι στο κόστος κατά την επιλογή των προορισμών τους.
Χώρες που παραδοσιακά προσφέρουν φθηνότερες διακοπές, όπως η Βουλγαρία και η Τυνησία, κερδίζουν σε δημοτικότητα.
Η Αίγυπτος, όπου οι αυξήσεις τιμών ήταν μέχρι στιγμής μέτριες, παρουσιάζει επίσης μεγαλύτερη ζήτηση. Λιγότερο καθιερωμένοι και συγκριτικά φθηνοί προορισμοί στα Βαλκάνια, όπως το Μαυροβούνιο και η Αλβανία, αναφέρουν επίσης μικρές αυξήσεις στις κρατήσεις.
- Σύμφωνα με έρευνα της ADAC Travel Monitor, για έναν στους τρεις Γερμανούς η εξοικονόμηση χρημάτων έχει γίνει απαραίτητη για τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών διακοπών του.
- Ταυτόχρονα, το ποσοστό των καταναλωτών που επιθυμούν να κάνουν διακοπές αλλά μόλις που μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν αυξάνεται.
- Το 2025, περίπου το 32% των Γερμανών δεν θα πραγματοποιήσει κάποιο μεγάλο ταξίδι διακοπών. Το 2022, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 17%.
Ο Norbert Fiebig, πρόεδρος της DRV, προειδοποιεί πως «οι αυξήσεις στις τιμές μειώνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ασκούν πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτικών νοικοκυριών.
Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε τα στοιχεία της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να δείχνουν ανοδική πορεία. Εάν, ωστόσο, οι αρνητικές οικονομικές τάσεις συνεχιστούν, αυτό θα επηρεάσει και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών».
Βιωσιμότητα έναντι πραγματικότητας
Σε μια κατάσταση όπου οι τιμές καθορίζουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές διακοπών των καταναλωτών, οι ποιοτικές πτυχές καθίστανται λιγότερο σημαντικές.
Τα κριτήρια βιωσιμότητας, όπως η εξέταση του αποτυπώματος άνθρακα ενός ταξιδιού ή οι επιλογές μεταφοράς στον προορισμό κάποιου, εξακολουθούν να αποτελούν χαμηλή προτεραιότητα στις κρατήσεις.
Σύμφωνα με το ADAC Travel Monitor, μόνο περίπου το 20% είναι πρόθυμο να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για επιλογές βιωσιμότητας, όπως τα τοπικά προϊόντα.
Κρατήσεις και φυσικές καταστροφές
Ταυτόχρονα -και περισσότερο από ποτέ- οι άνθρωποι θέλουν ένα τέλειο τοπικό περιβάλλον. Το 18% λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο πιθανών φυσικών καταστροφών, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τον προγραμματισμό των διακοπών τους. Το 2022 αυτό το ποσοστό ήταν μόνο 14%.
Ωστόσο, οι πλημμύρες που σχετίζονται με το κλίμα, όπως στην περιοχή της Βαλένθια, ή οι ασυνήθιστοι καύσωνες σε περιοχές της Μεσογείου το καλοκαίρι του περασμένου έτους, έχουν μέχρι στιγμής μόνο οριακό αντίκτυπο στη συμπεριφορά κράτησης.
Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες αποφεύγουν τη Μεσόγειο λόγω του αυξανόμενου κινδύνου ακραίων καιρικών φαινομένων και στρέφονται προς τη Βόρεια Ευρώπη για παράδειγμα, αν και αυτό πιθανώς οφείλεται και στη σημαντική διαφορά τιμών σε σκανδιναβικούς και νοτιοευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών.
Ο κλάδος έχει ευθύνη
Η τρέχουσα συμπεριφορά στις κρατήσεις επιβεβαιώνει μια τάση που είναι πιθανό να αυξηθεί ενόψει των οικονομικών κρίσεων και της στασιμότητας της αγοραστικής δύναμης.
Ένας αυξανόμενος αριθμός παραθεριστών είναι διχασμένος ανάμεσα στη συνείδησή τους και την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για βιώσιμη δράση, αυτό μόλις που αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα.
Για τους ταξιδιώτες, αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από τη δράση για το κλίμα είναι το πόσο ελκυστικός είναι ένας προορισμός, καθώς και το κόστος – ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί επιστημονικά «χάσμα συμπεριφοράς».
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απίθανο η τιμολόγηση από μόνη της να πείσει τους παραθεριστές να επιλέξουν πιο βιώσιμη ταξιδιωτική συμπεριφορά.
Ο Heinz-Dieter Quack, καθηγητής Διοίκησης Τουρισμού στο Ostfalia Hochschule, είναι μεταξύ των επιστημόνων που πιστεύουν ότι η ευθύνη για την επίλυση αυτού του προβλήματος βαρύνει την τουριστική βιομηχανία.
«Η βιωσιμότητα δεν καθοδηγείται από τη ζήτηση. Αντί για τους παραθεριστές, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι αυτοί που πρέπει να ηγηθούν», λέει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται μόνο για τη δημιουργία βιώσιμων εννοιών και την ενσωμάτωσή τους στα τουριστικά προϊόντα, αλλά και για την προβολή τους ως μέρος μιας εταιρικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Κατά την άποψή του, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο υπερτουρισμός.
Εδώ, οι ψηφιακές λύσεις για τη ρύθμιση των τουριστικών ροών και, σε ακραίες περιπτώσεις, την απαγόρευση ανεπιθύμητων τουριστικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της διαμονής των ανθρώπων στους προορισμούς.