Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2025, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Για ένα τραπέζι 6 έως 8 ατόμων, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται από 111,97 έως 160,03 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο από 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το 2024.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με παράγοντες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ειδικευμένα καταστήματα λιανικής –όπως κρεοπωλεία και ζαχαροπλαστεία– αλλά και τη Βαρβάκειο αγορά.

Το εύρος των τιμών αντανακλά τις διαφορές ποιότητας των προϊόντων, τις τοπικές αγορές και τον τύπο καταστήματος.

Αυξήσεις στα κρέατα, μικρές ανάσες στα οπωροκηπευτικά

Το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης προέρχεται από τα βασικά είδη κρέατος, με αυξήσεις που κυμαίνονται από μονοψήφια έως και διψήφια ποσοστά σε σχέση με πέρυσι, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα. Αντίθετα, σε ορισμένα οπωροκηπευτικά και βασικά αγαθά καταγράφονται μικρές μειώσεις ή σταθεροποίηση των τιμών, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τη συνολική άνοδο.

Στα γλυκίσματα των γιορτών, όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα, το κόστος διαφοροποιείται σημαντικά ανάμεσα στα τυποποιημένα προϊόντα και εκείνα των ζαχαροπλαστείων, επηρεάζοντας το τελικό ύψος του τραπεζιού.

Τι δείχνει η εικόνα της αγοράς

Η φετινή εικόνα αποτυπώνει μια αγορά με έντονες διαφοροποιήσεις, όπου οι καταναλωτές καλούνται να προσαρμόσουν τις επιλογές τους με βάση τον προϋπολογισμό και τις προτεραιότητές τους. Το τελικό κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού θα γίνουν οι αγορές και από το αν θα επιλεγούν προϊόντα βασικής ή υψηλότερης ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ προγραμματίζει πανελλαδική έρευνα για την εξέλιξη των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να αποτυπωθεί συνολικά η αγοραστική συμπεριφορά των Χριστουγέννων του 2025.