
Οι εταιρικές ταξιδιωτικές δαπάνες παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσουν το ρεκόρ των 1,48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019 και θα πρέπει να φτάσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών (GBTA).
Ωστόσο, οι προβλέψεις δαπανών, που περιέχονται στην τελευταία Έκθεση Δείκτης Επιχειρηματικών Ταξιδιών GBTA , δεν λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό από το 2019 και η GBTA σημειώνει ότι ενώ τα συνολικά επαγγελματικά ταξίδια έχουν αυξηθεί, τα διεθνή και ομαδικά ταξίδια παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Μια έρευνα σε 4.100 επαγγελματίες ταξιδιώτες για την έκθεση GBTA Index έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) ανέφεραν αυξημένες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια φέτος σε σύγκριση με το 2023.
Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικές πολιτικές της εταιρείας τους ήταν πιο περιοριστικές από ό,τι πριν από την πανδημία.
Τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι ταξίδεψαν τόσο πολύ ή περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους όσο πριν από την Covid, με το 28% να ταξιδεύει περισσότερο και το 20% λιγότερο.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο GBTA στην Ατλάντα, σημειώνει ότι η «σχετική σταθερότητα» της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία οδηγεί την ανάπτυξη στον κλάδο, με πολλές εταιρικές ταξιδιωτικές αγορές να «επέστρεψαν ή να πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα».
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι προβλέψεις δαπανών συνεχίζουν να υστερούν στα υψηλά προ της Covid όταν προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, υποδηλώνοντας ότι «ο όγκος των επαγγελματικών ταξιδιών θα παραμείνει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα» και προειδοποιεί για «καθοδικούς κινδύνους» για τον κλάδο.
Αυτά περιλαμβάνουν «επίμονο πληθωρισμό, βραδύτερη ανάκαμψη της Κίνας, γεωπολιτικές εντάσεις, προκλήσεις στο εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας και τη συχνότητα εμφάνισης φυσικών καταστροφών», καθώς και αυξημένη εστίαση στην εταιρική βιωσιμότητα.
Αντίθετα, η συνεχιζόμενη οικονομική σταθερότητα, η τεχνολογική πρόοδος όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η «δυνατότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη σε βασικές αγορές» θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τον κλάδο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της GBTA Suzanne Neufang δήλωσε:
«Το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσαρμοστούμε σε πιθανούς αντίθετους ανέμους, καθώς οι μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στη βιωσιμότητα θα διαμορφώσουν επίσης τον κλάδο».
Η έκθεση προβλέπει ότι οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια θα αυξηθούν κατά 11% φέτος από τα 1,34 τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν το 2023.
Αυτό ακολουθεί ανάπτυξη 47% πέρυσι και 30% το 2022, καθώς τα ταξίδια ανέκαμψαν από την πανδημία, μετά τη βουτιά του κλάδου το 2020-21 από δαπάνες ρεκόρ 1,43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.
Η GBTA προτείνει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να μετριάζεται και προβλέπει σύνθετη ανάπτυξη 6,95% ετησίως μεταξύ 2025 και 2028.
Η ανάκαμψη στον κλάδο συνεχίζει να ποικίλλει ανά περιοχή, με τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ασία-Ειρηνικό να αυξάνονται κατά 36% σε ετήσια βάση το 2023, στη Δυτική Ευρώπη κατά 33% και στη Βόρεια Αμερική κατά 25%.
Τα 1,34 τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν το 2023 ήταν 501 δισεκατομμύρια δολάρια για διαμονή, 282 δισεκατομμύρια δολάρια για πτήσεις, 245 δισεκατομμύρια δολάρια για φαγητό και ποτό, 165 δισεκατομμύρια δολάρια για χερσαίες μεταφορές και 142 δισεκατομμύρια δολάρια για άλλα έξοδα ταξιδιού
Η μέση δαπάνη ανά άτομο ανά ταξίδι υπολογίστηκε στα 834 $.
Ο πιο συνηθισμένος σκοπός του ταξιδιού ήταν η παρακολούθηση σεμιναρίων ή εκπαίδευσης, ακολουθούμενη από συνέδρια.
Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες στην έρευνα (81%) βαθμολόγησαν το πιο πρόσφατο επαγγελματικό τους ταξίδι «άξιο κόπο», με το 46% να θεωρεί το ταξίδι «πολύ αξιόλογο» και το 35% «μέτρια».
Τα δύο πέμπτα των ταξιδιών (40%) ήταν για τρεις έως πέντε νύχτες και το 32% για δύο διανυκτερεύσεις.
Σχεδόν τρεις στους πέντε ερωτηθέντες (58%) δήλωσαν ότι παρέτειναν τα ταξίδια εργασίας τους για αναψυχή, αλλά μόνο το 17% είπε ότι το έκανε πιο συχνά από ό,τι πριν από την Covid.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προτεραιότητές τους όταν ταξιδεύουν για δουλειά, το 43% των επαγγελματιών ταξιδιωτών απάντησαν ότι επιδιώκουν τη μέγιστη άνεση και το 41% για την ελαχιστοποίηση του κόστους. Μόνο το 16% προσδιόρισε τις μειωμένες εκπομπές άνθρακα ως προτεραιότητα, αν και το 22% το έπραξε στην Ευρώπη.