της Σοφίας Γκιαούρη

Επιδεινώνεται η συμφόρηση σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, ενώ οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΕΕ απειλούν με νέα κύματα αυξήσεων στα ναύλα. Η κατάσταση επιβαρύνει τον παγκόσμιο εφοδιασμό και δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο

 

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η συμφόρηση σε βασικούς λιμένες της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Drewry, με τον χρόνο αναμονής για ελλιμενισμό στο γερμανικό Bremerhaven να έχει αυξηθεί κατά 77% από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου. Παρόμοια αύξηση στις καθυστερήσεις καταγράφεται στην Αμβέρσα (+37%) και το Αμβούργο (+49%), ενώ και τα λιμάνια του Ρότερνταμ και του Felixstowe στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση.

Η κατάσταση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα χαμηλά επίπεδα υδάτων στον ποταμό Ρήνο, που εμποδίζουν τη μεταφορά φορτηγίδων. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και οι εναλλαγές μεταξύ δασμών και προσωρινών εκεχειριών αυξάνουν τη ζήτηση για μεταφορές, προκαλώντας νέες ανισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα λιμάνια της Σενζέν, του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης καταγράφουν αύξηση στον αριθμό πλοίων που αναμένουν για ελλιμενισμό. Η αναστολή των αμερικανικών δασμών 145% στις κινεζικές εισαγωγές μέχρι τα μέσα Αυγούστου οδηγεί σε πρόωρη αιχμή στη μεταφορά φορτίων, επιδεινώνοντας τη συμφόρηση.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 50% στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης έως τις 9 Ιουλίου, η αβεβαιότητα συνεχίζει να πιέζει τους εξαγωγείς και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Η MSC, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, έχει ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στους ναύλους για την περίοδο αιχμής, αρχής γενομένης τον Ιούνιο. Παράλληλα, τα περισσότερα φορτηγά πλοία εξακολουθούν να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας παρακαμπτήριο δρομολόγιο γύρω από τη νότια Αφρική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hapag-Lloyd, Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν, αναγνωρίζει σημάδια βελτίωσης στα ευρωπαϊκά λιμάνια, ωστόσο εκτιμά ότι θα απαιτηθούν έξι έως οκτώ εβδομάδες για πλήρη εξομάλυνση. Ο ίδιος τονίζει ότι η επαναφορά των τακτικών δρομολογίων μέσω του Σουέζ πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των λιμενικών υποδομών από μαζική συμφόρηση.

Όπως επισημαίνει η Oxford Economics, η πολιτική αβεβαιότητα προσθέτει κινδύνους στις επενδυτικές αποφάσεις, με την ΕΕ να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη — κυρίως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η αναμενόμενη αύξηση των ναύλων και η μεταβλητότητα στη ροή εμπορευμάτων αναδεικνύουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία.