Το έτος 2021, το μέγεθος της αγοράς επαγγελματικών ταξιδιών ήταν αξίας 689,70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προβλέπεται να ανέλθει στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031.

Το επαγγελματικό ταξίδι ή ο επαγγελματικός τουρισμός σημαίνει ταξίδι που πραγματοποιείται για διάφορους επαγγελματικούς λόγους όπως συνέδρια, ανταλλαγή συμφωνιών, δικτύωση, εμπορικές επιδείξεις και εκθέσεις.

Τα επαγγελματικά ταξίδια αναλαμβάνονται κυρίως για τη δημιουργία συνεργασιών, αμοιβαίων έργων, συναντήσεων παρόχων και πελατών, διατήρησης της σχέσης μεταξύ των επιχειρήσεων και προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών.

Η αυξανόμενη ελκυστικότητα των διακοπών που ενσωματώνουν τις επιχειρήσεις με δραστηριότητες ψυχαγωγίας ή χαλάρωσης για την άμβλυνση της έντασης και την αύξηση της αποδοτικότητας στην εργασία οδηγεί το τμήμα των επαγγελματικών ταξιδιών παγκοσμίως.

Η επέκταση και η εξέλιξη πολλών διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων (OTA) όπως η booking.com, η KAYAK και η Expedia, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τομέα επαγγελματικών ταξιδιών.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς επαγγελματικών ταξιδιών προωθείται από την ανάπτυξη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα, τη ροή των κυβερνητικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη του τμήματος MICE (συνεδριάσεις, κινήτρων, συνεδρίων και εκδηλώσεων) και του τμήματος ΜΜΕ και την άνοδο της επιχειρηματικής παγκοσμιοποίησης .

Τα μοντέρνα χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την προώθηση του τμήματος των επαγγελματικών ταξιδιών περιλαμβάνουν ταξίδια αναψυχής (επιχειρήσεις + αναψυχή), IoT (διαδίκτυο πραγμάτων), ανάπτυξη έξυπνων ξενοδοχείων, εικονική πραγματικότητα για κρατήσεις ξενοδοχείων και προσαρμογή.