
Σύνταξη tourismtoday.gr
Δεκαέξι ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών -ανάμεσα τους και η ΕΚΠΟΙΖΩ– υπέβαλαν καταγγελία σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες που χρεώνουν αδικαιολόγητα τέλη για τις χειραποσκευές σε αεροπλάνο.
Καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να λάβει μέτρα κατά επτά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους easyJet (Ηνωμένο Βασίλειο/Αυστρία), Transavia (Γαλλία), Ryanair (Ιρλανδία), Norwegian Airlines (Νορβηγία), Volotea (Ισπανία), Vueling (Ισπανία) και Wizz Air (Ουγγαρία).
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC), κατηγορεί τις αεροπορικές εταιρείες ότι «παραπλανούν» τους επιβάτες και δημιουργούν «σύγχυση» και «δυσαρέσκεια» κατά τα check-in.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε το 2014 ότι «η μεταφορά χειραποσκευών δεν μπορεί να υπόκειται σε προσαύξηση τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν εύλογες απαιτήσεις όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις τους και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας».
Έρευνα από την ένωση καταναλωτών της Ολλανδίας Consumentenbond επιβεβαιώνει ότι το 86% των καταναλωτών πιστεύει ότι η μεταφορά μιας μικρής βαλίτσας στο αεροσκάφος θα πρέπει να είναι δωρεάν. Πάνω από τους μισούς θεώρησαν ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για μια μικρή τσάντα.
Πέντε αεροπορικές εταιρείες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία πέρυσι.
Ωστόσο «δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε και οι χειραποσκευές εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες, υπογραμμίζει η Sandra Molenaar, διευθύντρια της Consumentenbond.
Γι’ αυτό καλούμε τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν το κόστος των χειραποσκευών και να λάβουν μέτρα εναντίον του».
Η οργάνωση καταναλωτών σε Βέλγιο Testaankoop ξεκίνησε δικαστική υπόθεση κατά της Ryanair την περασμένη εβδομάδα για παραπλανητικές πρακτικές κατά τη διαδικασία κράτησης.
Η αεροπορική εταιρεία κατηγορείται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των καταναλωτών χρεώνοντας τους επιβάτες που φέρουν χειραποσκευές στο αεροσκάφος. Ο low cost αερομεταφορέας δήλωσε ότι η έρευνα θα αποδείξει πως λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, αφού οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν μια δωρεάν αποσκευή, εφόσον έχει διαστάσεις 40×25 x20 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον BEUC, η εναρμόνιση των κανόνων για τις χειραποσκευές θα επιτρέψει καλύτερη διαφάνεια, συγκρισιμότητα τιμών για τους επιβάτες και ασφάλεια δικαίου, ενώ θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο για τα αεροδρόμια.
BEUC: «Οι αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τις χειραποσκευές παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ»
Η προειδοποίηση του BEUC προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασίας Προστασίας Καταναλωτών (CPC) αποκάλυψε πώς «οι αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές χρεώνοντας πρόσθετα τέλη σε επιβάτες των οποίων οι χειραποσκευές δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες τους, κάτι που έχει ήδη κηρυχθεί παράνομο.»
Οι επιβάτες μπορούν να πληρώσουν έως και 280 ευρώ επιπλέον για να πάρουν μια βαλίτσα, σύμφωνα με τις ομάδες καταναλωτών.
Οι ομάδες έχουν ζητήσει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Απαίτησαν επίσης κυρώσεις για τις «παράνομες» πρακτικές.
Το BEUC δήλωσε ότι ένα τυπικό επιτρεπόμενο όριο αποσκευών θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην αγορά εισιτηρίου.
Η Ryanair και η Norwegian δηλώνουν ότι οι κανόνες τους συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ
Η Ryanair απάντησε λέγοντας ότι «χαιρετίζει» την καταγγελία, η οποία όπως είπε, «επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της Ryanair για τις αποσκευές συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ», το οποίο «παραχωρεί σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ την ελευθερία να καθορίζουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των προαιρετικών υπηρεσιών».
Η Norwegian εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ, τονίζοντας πως «έχει δεσμευτεί να προσφέρει ασφαλή και οικονομικά προσιτά ταξίδια και η πολιτική μας για τις αποσκευές αντικατοπτρίζει αυτό».
Πρόσθεσε επίσης, ότι τα τέλη ήταν «απαραίτητα για τη διαχείριση του βάρους και του περιορισμένου χώρου, τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και τη διατήρηση της ακρίβειας».
Η Volotea και η Transavia (θυγατρική της Air France-KLM), αναφέρθηκαν σε δήλωση του φορέα του κλάδου Αεροπορικές Εταιρείες Ευρώπης (A4E), πως ανέφερε πως «η δράση που έλαβαν οι οργανώσεις καταναλωτών θα μείωναν τις επιλογές και θα υποχρέωναν όλους τους επιβάτες να πληρώνουν για πρόσθετες υπηρεσίες που μπορεί να μην χρειάζονται όλοι».