Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τουριστικές και ταξιδιωτικές ενώσεις ζήτησαν από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να υποστηρίξει προτάσεις για την τροποποίηση των χρόνων οδήγησης και των περιόδων ανάπαυσης για τους οδηγούς πούλμαν.

Σε επιστολή τους στη Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA), η Ένωση Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων (ECTAA) και η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) προτρέπουν την αρχή να θεσπίσει πιο κατάλληλη ρύθμιση για τους οδηγούς πούλμαν.
Όπως υπογραμμίζουν η ισχύουσα ρύθμιση -που αποτελούσε απαίτηση της δέσμης μέτρων για την κινητικότητα- επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.

«Οι στοχευμένες και συγκεκριμένες διατάξεις για τον χρόνο οδήγησης και ανάπαυσης θα επιτρέψουν στους οδηγούς να αντιδρούν καλύτερα σε καταστάσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Παράλληλα θα μειώνουν σημαντικά το άγχος που προκαλείται από κανόνες ακατάλληλους για τέτοιου είδους μεταφορές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή απευθύνεται στην Επίτροπο Μεταφορών Adina VAlean.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις για τους οδηγούς πούλμαν

  • Αλλαγές στην ισχύουσα 12ήμερη παρέκκλιση για την ευελιξία των εθνικών μεταφορών.
  • Επέκταση του μέγιστου ημερήσιου χρόνου υπηρεσίας σε περιορισμένη βάση κατά μία ώρα.
  • Προσαρμογή του 45λεπτου διαλείμματος, με δυνατότητα διαίρεσης σε τρία 15λεπτα διαλείμματα.
  • Αναθεωρήσεις για την κατανομή των ημερήσιων αναπαύσεων και περιόδων γύρω από τις μειωμένες εβδομαδιαίες αναπαύσεις.

Σύμφωνα με τους φορείς, η σημερινή θέση των οδηγών δεν είναι ιδανική και οι τουρίστες με πούλμαν διακόπτουν συχνότερα το ταξίδι τους και περνούν χρόνο περιμένοντας τους τουρίστες σε διάφορα αξιοθέατα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, στην αρχή και στο τέλος των περιηγήσεων, αλλά οι οργανισμοί πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στους οδηγούς να μειώσουν το άγχος που προκαλούν τέτοιες ταλαιπωρίες.

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι ο τουρισμός με πούλμαν ήταν ο πιο σοβαρός και μακροχρόνιος που επλήγη από την πανδημία COVID-19.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η μειωμένη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες λόγω των περιορισμών αυτών οδήγησαν στην πτώχευση του 5% έως 10% των τουριστικών επιχειρήσεων του τομέα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω το σύνολο των περιστασιακών μεταφορών της Ευρώπης, καθώς είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο, μεταξύ άλλων και για τις ομάδες του τουριστικού λεωφορείου.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη απασχολούνταν στον τομέα των μεταφορών το 2020. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 29 εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών για κάθε 1.000 κατοίκους, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιλέξει ορισμένες από τις αλλαγές και να τις ενσωματώσει στην πρόταση της προς τους νομοθέτες.
Οι φορείς αποδέχονται ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες συζητήσεις και επεξηγήσεις με τις αρχές επιβολής του νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε από τις τροποποιήσεις.

Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρόταση της την επόμενη εβδομάδα, έως τις 29 Μαρτίου.