
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τα επαγγελματικά ταξίδια σε Γερμανία μειώθηκαν 8% το 2024, ενώ το μέσο κόστος ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Διαχείρισης Ταξιδίων (VDR) της χώρας.
- Η δραστηριότητα έχει «σταθεροποιηθεί», με συνολικά 107,1 εκατομμύρια ταξίδια το 2024, σε σύγκριση με 116,7 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος.
- Ωστόσο, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν 2%, φτάνοντας τα 47,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και το μέσο κόστος ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 7% στα 439 ευρώ.
Πέρα από τον πληθωρισμό τιμών, το VDR ανέφερε ότι οι αυξήσεις σηματοδοτούν μια μετατόπιση στην πολιτική και τη συμπεριφορά των ταξιδιών.
«Οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ποιότητα, επιλέγοντας επιλεκτικά την άνεση ή βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Τα έξοδα ταξιδιού αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο με πιο λεπτό τρόπο – όχι απλώς ως κόστος, αλλά ως επενδύσεις με απτή επιχειρηματική αξία», ανέφερε στην έκθεση.
Ταυτόχρονα σημειώθηκαν αυξήσεις στα μικτά ταξίδια και σε πιο έξυπνες ταξιδιωτικές επιλογές, με τις εταιρείες να πραγματοποιούν λιγότερα αλλά μεγαλύτερα ταξίδια όπου τα ραντεβού συχνά «ομαδοποιούνται» και οι διαδρομές «βελτιστοποιούνται».
Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει την καταγεγραμμένη άνοδο στα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία αυξήθηκαν από 28% όλων των ταξιδιών το 2023 σε 35% το 2024.
- Παρ ‘όλα αυτά, η βιωσιμότητα παραμένει στο επίκεντρο. Ενώ το 26% των εταιρειών έχουν ήδη θεσπίσει μια στρατηγική βιωσιμότητας για τα επαγγελματικά ταξίδια, αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2026, σύμφωνα με την έκθεση.
- Η βελτιστοποίηση των σιδηροδρομικών ταξιδιών αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό εδώ, με το 29% των εταιρειών να αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες τους χρησιμοποιούν το τρένο για περισσότερο από το ήμισυ όλων των εγχώριων ταξιδιών, ενώ το 63% προωθεί ενεργά τη χρήση του.
- Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και ο ταξιδιωτικός κίνδυνος προσδιορίστηκαν επίσης ως βασικοί τομείς ενδιαφέροντος.Το ένα τρίτο (32%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν επί του παρόντος την AI στη διαχείριση ταξιδιών και μέχρι το 2026 ή αργότερα, ο αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στο 63%.
- Σχεδόν οι μισές (48%) μεγάλες εταιρείες (αυτές με περισσότερους από 500 υπαλλήλους) χρησιμοποιούν ήδη την AI για τη διαχείριση των ταξιδιών, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 23% για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (10 έως 500 υπαλλήλους). Οι περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν κυρίως την ανάλυση δεδομένων, την αναφορά και την επικοινωνία.
- Επιπλέον, η διαχείριση του ταξιδιωτικού κινδύνου «αποκτά τεράστια σημασία», καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των εταιρειών τη θεωρεί πλέον πιο σχετική. Περισσότερες από τις μισές (54%) θεωρούν την ταξιδιωτική ασφάλεια «σημαντικά πιο σχετική». Αυτό εκτείνεται πολύ πέρα από τον παραδοσιακό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και περιλαμβάνει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, την κυβερνοασφάλεια, την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια και τις αναλύσεις κινδύνου.