
Η κουλτούρα του τουρκικού πρωινού είναι πλέον υποψήφια να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Οργάνωση του Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό)
Το τουρκικό πρωινό, μια παγκοσμίου φήμης γαστρονομική εμπειρία για τους επισκέπτες της Τουρκίας, προσφέρει ποικιλία γεύσεων: από διάφορα τυριά μέχρι ελιές, από σπιτικά γλυκά μέχρι φρέσκες ντομάτες και αγγούρια, από αλλαντικά μέχρι αυγά που μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, από τραγανό και φρεσκοψημένο ψωμί μέχρι μαρμελάδες από φρούτα εποχής, φυσικό μέλι και πηχτή κρέμα, όλα αυτά συνοδευόμενα από αμέτρητα φλιτζάνια αρωματικού μαύρου τουρκικού τσαγιού.
Χάρη σε αυτόν τον πλούτο, η κουλτούρα του τουρκικού πρωινού είναι πλέον υποψήφια να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Οργάνωση του Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό). Το τουρκικό πρωινό συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 50 καλύτερων πρωινών στον κόσμο από τις σχετικές αρχές.

Το χρυσό γεύμα της ημέρας
Στα τουρκικά το πρωινό αποκαλείται «kahvaltı» (καχβαλτί), μια λέξη που δημιουργείται από τον συνδυασμό των λέξεων «kahve» (καχβέ – καφές) και «altı» (αλτί – πριν, κάτω) που κυριολεκτικά σημαίνει «πριν από τον καφέ». Παραδοσιακά, αναφέρεται στο γεύμα που απολαμβάνει κανείς προτού πιει τον καφέ του.
Ωστόσο, το τουρκικό πρωινό παρουσιάζει τέτοια αφθονία που μετατρέπεται στο κύριο γεγονός της αρχής της ημέρας, ικανοποιώντας το αίσθημα της πείνας για πολλές ώρες και καθιστώντας απίθανο να πεινάσει σύντομα αυτός που το έχει απολαύσει.
Χάρη στην ποικιλόμορφη γεωγραφία της, η Τουρκία προσφέρει μια κουλτούρα πρωινού που ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρωινό βασίζεται στις τοπικές γεύσεις.
Στην ανατολική Τουρκία, η προετοιμασία του πρωινού συχνά ξεκινάει νωρίς με τα πρώτα φώτα της ημέρας, καθώς εστιατόρια που σερβίρουν σούπες και μικρά μαγαζιά που ετοιμάζουν πιάτα βασισμένα στη συκωταριά ανοίγουν τις πόρτες τους για τους πρωινούς τύπους, προσφέροντας πλούσια γεύματα που χαρίζουν ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας.
Αντίθετα, η περιοχή του Αιγαίου είναι γνωστή για τα ελαφριά και γεμάτα φρεσκάδα πρωινά που χρησιμοποιούν φρέσκα λαχανικά, χόρτα εποχής, νόστιμες ελιές και τυρί Bergama tulum. Παρά τις τοπικές διαφορές, ορισμένες τροφές εμφανίζονται σταθερά σε κάθε είδος τουρκικού πρωινού.

Τα βασικά του τουρκικού πρωινού
Το τυρί και οι ελιές συγκαταλέγονται στα πλέον εμβληματικά συστατικά του τουρκικού πρωινού. Ενώ το λευκό τυρί είναι το κυρίαρχο στοιχείο του τουρκικού πρωινού, σε διάφορες περιοχές χρησιμοποιούνται πολλές τοπικές ποικιλίες: το τυρί Ezine, το μπλε μουχλιασμένο τυρί του Ικονίου, το παλαιωμένο kaşar (κασάρ) του Kars (Καρς) και το τυρί με βότανα του Van (Βαν) είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο στη σύνθεση των πολύχρωμων γευμάτων του πρωινού. Η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς ελιάς και ελαιόλαδου παγκοσμίως, και στην περιοχή του Αιγαίου βρίσκονται οι περισσότεροι ελαιώνες. Οι μαύρες και πράσινες ελιές, συχνά διατηρημένες σε ελαιόλαδο με τοπικά βότανα και μπαχαρικά, προσθέτουν πλούτο στο τραπέζι του πρωινού σε ολόκληρη τη χώρα.
Το τραπέζι του τουρκικού πρωινού αποτυπώνει επίσης την αφθονία των φρέσκων λαχανικών και φρούτων στη χώρα αυτή.
Τα εποχιακά λαχανικά, ιδιαίτερα οι ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες και τα τραγανά αγγούρια, καθώς και τα φρέσκα χόρτα και βότανα σερβίρονται με λίγο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι, συνοδεύοντας τυριά και ελιές. Το πεπόνι και το καρπούζι αποτελούν συχνά μια δροσιστική προσθήκη στο καλοκαιρινό γεύμα, δημιουργώντας μια γλυκιά αντίθεση στις αλμυρές προτάσεις.

Τα αυγά, ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του τουρκικού πρωινού, μαγειρεύονται και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: από τηγανητά και ομελέτες μέχρι μαλακά βρασμένα ή ποσέ.
Τα πιο αγαπητά πιάτα με αυγά είναι το menemen, ομελέτα με πιπεριές και ντομάτες, τα τηγανητά αυγά με sucuk (σουτζούκ – πικάντικο τουρκικό λουκάνικο) και το çılbır (τσιλμπίρ – αυγά ποσέ που σερβίρονται πάνω σε γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο), το οποίο πρόσφατα κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αρτοσκευάσματα αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του τουρκικού πρωινού. Ενώ το τραγανό και φρεσκοψημένο ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό σε κάθε τραπέζι, συχνά συνοδεύεται από simit (κουλούρι με σουσάμι), poğaça (πογάτσα –ένα αρτοσκεύασμα με διάφορες γεμίσεις, από τυρί μέχρι πατάτες), pişi (πισί – τηγανητή ζύμη) και gözleme (γκιοζλεμέ – ένα flatbread με φρέσκα χόρτα, τυρί, κιμά ή πατάτες).

Το τουρκικό πρωινό δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς ένα γλυκό τελείωμα. Για το τέλος αυτού του γεύματος, το φυσικό μέλι και η πηχτή κρέμα από γάλα ζώων που τρέφονται σε βοσκότοπους είναι ένας τέλειος συνδυασμός.
Οι τουρκικές μαρμελάδες, προϊόντα συχνά σπιτικής προέλευσης που αναδεικνύουν τη γεύση των φρούτων της εποχής, είναι μια ακόμα επιλογή που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος. Και φυσικά, όλα αυτά συνοδεύονται από ατελείωτες ποσότητες μαύρου τσαγιού σερβιρισμένου σε ποτήρια σε σχήμα τουλίπας.

























