“Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό 10ετούς ορίζοντα το Υπουργείο Τουρισμού χαράσσει, δρομολογεί και υλοποιεί έργα που θα φέρουν τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμη πιο ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αγορά και θα τον εξοπλίσουν με σύγχρονα στοιχεία και υποδομές που θα συμβάλλουν στον στόχο της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που απαιτούνται για την εξέλιξή του”.

Αυτό σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο με στόχο την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων για τα έργα ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Υπουργός στην ομιλία της αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν οι πόροι του ΤΑΑ για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή που ενισχύει την εθνική οικονομία και αναδεικνύει τον πλούτο της χώρας.

Η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι «Ο ελληνικός τουρισμός αλλάζει πρόσωπο. Με σχέδιο και επενδύσεις, εμπλουτίζουμε το παραδοσιακό μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”, επεκτείνοντας τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού τόσο χρονικά, πέρα από τη θερινή περίοδο, όσο και γεωγραφικά, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Επενδύουμε στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην ψηφιακή μετάβαση και στην ανάδειξη της μοναδικότητας κάθε τόπου. Δημιουργούμε τις συνθήκες για έναν τουρισμό πιο ανθεκτικό, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο για όλους – επισκέπτες, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες.

Είναι μια στρατηγική επιλογή για το μέλλον του τουρισμού, που ενισχύει την εθνική οικονομία και ταυτόχρονα προστατεύει και αναδεικνύει τον πλούτο της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν έργα ενισχύσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων.

Παράλληλα, έγινε αναφορά σε έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας, καθώς και στη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

Τέλος, παρουσιάστηκε το έργο παροχής κινήτρων για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), καθώς και η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και των αντίστοιχων περιφερειακών παρατηρητηρίων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού, καθώς 348 επενδυτικά σχέδια ύψους 237 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υποβληθεί, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων και φορέων για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Η υλοποίηση αυτών των δράσεων αποδεικνύει τη δέσμευση του Υπουργείου Τουρισμού για μια σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική τουριστική ανάπτυξη, η οποία αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.