
του Χάρη Ντιγριντάκη
Βούτυρο στο ψωμί των επενδυτών τείνει να γίνει ο νομός Λασιθίου ο οποίος εισέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της τουριστικής βιομηχανίας.
Από την μία πλευρά οι «ταλαιπωρημένη» επένδυση στη Μονή Τοπλού και αυτή της Mirum και από την άλλη οι επενδύσεις των Ομίλων Μεταξά και Καράτζη, στρώνουν το χαλί για τη δημιουργία χιλιάδων νεών θέσεων εργασίας, δίδοντας ταυτόχρονα μια νέα πινελιά στον καμβά πολυτελών τουριστικών projects της χώρας.
Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, δύναται να ξεκινήσει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills, της ρωσικής εταιρείας Mirum, που αποτελεί μία από τις μεγάλες επενδύσεις, που επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιταχύνει. Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, έχει προοπτικές επέκτασης και να αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ.
Πριν λίγες ημέρες άναψε το πράσινο φως για την επένδυση της μαρίνας και του 5 αστέρων ξενοδοχείου στην έκταση (43 στρ. χερσαία και 124 θαλάσσια) δαπάνης 18 εκατ. ευρώ.
Η μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 202 θέσεων ελλιμενισμού (οι 138 εποχιακές) με δυνατότητες προσέγγισης super yachts. Πριν λίγες ημέρες πέρασε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου, ενώ αποφασίστηκε και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή.
Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε προσεχή συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) αναμένεται να εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΕΣΧΑΣΕ, υπό τη μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να τεθεί για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπογραφή του Π.Δ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Π.Δ. του ΕΣΧΑΣΕ θα οδηγήσει στην έναρξη υλοποίησης της πολεοδομικής μελέτης.
Η έγκριση της τελευταίας θα επιτρέψει στη Mirum Hellas, που ελέγχει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ, να προχωρήσει στο τελικό στάδιο, την έκδοση αδειών δόμησης για τα επιμέρους τμήματα της ανάπτυξης.
Το έργο
Η ανάπτυξη χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), με τη Mirum Hellas να έχει κατασκευάσει 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ. η καθεμία -ορισμένες έχουν ήδη αγοραστεί από ξένους- που διαθέτει προς πώληση από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη την υλοποίηση περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε περισσότερο προσιτές τιμές που θα κυμαίνονται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό ρόλο στο έργο θα έχει το ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, 200 κλινών για τη διαχείριση του οποίου η Mirum Hellas βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους ομίλους διαχείρισης, όπως η Four Seasons και η Fairmont Hotels and Resorts, θυγατρική εταιρεία διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων του ομίλου AccorHotels.
Ξεχωριστά τμήματα της επένδυσης αποτελούν το πρώην ξενοδοχείο Ακρωτήρι, το οποίο θα επαναλειτουργήσει, ενδεχομένως την άνοιξη του 2020, υπό τη διαχείριση του brand Aria Hotels που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη. Θα περιλαμβάνει 16 VIP σουίτες, αποτελώντας επένδυση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ. Υπό ανακατασκευή με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της είναι και η βίλα Κούνδουρου που προϋπήρχε στην έκταση.
Έτερες επενδύσεις
Την ίδια ώρα σε συζητήσεις για την εύρεση στρατηγικού ετέρου επενδυτή δηλώνουν ότι έχουν περάσει πλέον οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού, που αναζητούν ισχυρό «παίκτη» για να ανάψουν οι μηχανές της “στοιχειωμένης” πολυσύνθετης τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο ύψους 267 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Φθινοπώρου θα κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την MINOAN PLC και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το καλοκαίρι του 2020 ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες.
Εν συνόλω θα ανεγερθούν 1936 κλίνες, σε 108.000 τ.μ. (έως 5 ξενοδοχεία και συνοδές εγκαταστάσεις αναμένεται να ανεγερθούν) ενώ θα κατασκευαστεί και 18 οπών γήπεδο γκολφ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση της TUI στην Ιεράπετρα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 5άστερου resort, εξαγοράζοντας το 2017 τη θυγατρική του ομίλου Καράτζη “Στέλλα Πολάρις Κρέτα Α.Ε.”, κάτοχου του οικοπέδου.
Το πολυτελές θέρετρο θα είναι δυναμικότητας 800 κλινών και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά το 2020.
Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά και η τουριστική επένδυση, δυναμικότητας 300 εκατ. ευρώ, της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε. στη Σητεία.
Πρόκειται για το Sitia Bay Resort, σε έκταση συνολικά 2.700 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, spa, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα χωρητικότητας 85 τουριστικών σκαφών και δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν συνολικά 300 πολυτελείς κατοικίες.
Στα σκαριά βρίσκεται και κορυφαία επένδυση της Metaxa Hospitality Group στην περιοχή Καβούσι. Ειδικότερα το πλάνο για Cape Tholos Luxury Resort στο Λασίθι προβλέπει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, και τη δημιουργία τουριστικού χωριού με 208 κατοικίες.
Πρόκειται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας.
Τέλος την Κρήτη και δη τον Άγιο Νικόλαο επέλεξε η Zeus International μέσω του brand της αμερικανικής ξενοδοχειακής αλυσίδας Wyndham για την πρώτη της τοποθέτηση σε νησιωτικό προορισμό.
Το προηγούμενο καλοκαίρι προχώρησε στην εξαγορά του ξενοδοχείου Grand Crete Mirabello στον Άγιο Νικόλαο από τον όμιλο Μαμιδάκη, με 311 δωμάτια και πάνω από 520 τ.μ. χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, το οποίο άνοιξε εκ νέου τον περασμένο Μάιο.