Ο τουρισμός αποτελεί μια πολύ ισχυρή πηγή απασχόλησης στην Ισπανία παρά την πανδημία.

Μπορεί ο ρυθμός του να μειώθηκε λόγω κορωνοϊού, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από άλλες αγορές που έχουν επηρεαστεί αρκετά.

Ο τουρισμός είναι μια αγορά που δεν στέκεται ακίνητη και συνεχίζει να είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομίας. Μια έκθεση της Exceltur αποκάλυψε ότι για κάθε 100 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, δημιουργούνται 67 επιπλέον θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς.

Στον Οδηγό μισθών της Adecco 2021 φαίνεται ξεκάθαρα ποιες είναι οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Σεφ

Ένας σεφ μπορεί να κερδίσει μέσο μισθό μεταξύ 29.000 και 32.000 ευρώ μεικτά ετησίως. Το εν λόγω ποσό τον καθιστά το πιο ακριβοπληρωμένο προφίλ στον κλάδο. Οι εταιρείες πρόσληψης ζητούν σπουδές στη Γαστρονομία και τις Μαγειρικές Επιστήμες.

Διευθυντής ρεσεψιόν

Ο μέσος μισθός ετησίως για τους υπεύθυνους υποδοχής είναι 24.360 ευρώ. Οι ιστότοποι για την αναζήτηση τουριστικών θέσεων εργασίας δείχνουν κυρίως προσφορές στην Καταλονία, αλλά είναι μια θέση που είναι ιδιαίτερα περιζήτητη σε όλες τις πόλεις όπου ο τουριστικός τομέας έχει σημαντικό βάρος στην Ισπανία.

Σομελιέ

Γενικά, για να εργαστείς ως σομελιέ απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια εμπειρίας, γι’ αυτό και ένας επαγγελματίας σε αυτόν τον τομέα κερδίζει περίπου 23.200 ευρώ ετησίως. Αυτή είναι μια δουλειά με υψηλά προσόντα.

Συντονιστής εκδήλωσης

Ένας συντονιστής εκδηλώσεων μπορεί να κερδίσει μισθό 23.140 ευρώ ετησίως και εάν έχει επαγγελματική σταδιοδρομία άνω των δέκα ετών, θα μπορούσε να κερδίσει έως και 30.000 ευρώ μεικτά. Ο συντονισμός εκδηλώσεων είναι μια επιλογή που προτιμάται συχνά από άτομα που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον τουριστικό τομέα.

Υπεύθυνος δωματίου

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση του διευθυντή δωματίου είναι η επαγγελματική κατάρτιση, η οποία είναι ένα πλεονέκτημα που επιτρέπει σε αυτούς τους εργαζόμενους να κερδίζουν μισθό περίπου 22.350 ευρώ ετησίως.

Σύμβουλος Εμπειρίας Πελατών

Σύμφωνα με την Addeco, οι εταιρείες στη Μαδρίτη είναι αυτές που απαιτούν περισσότερο αυτόν τον τύπο επαγγελματία. Μάλιστα, απασχολούν το 65% αυτών στην Ισπανία, προσφέροντάς τους μέσο ετήσιο μισθό έως 22.335 ευρώ.

Τεχνικός Τουρισμού

Η Κοινότητα της Μαδρίτης και η Χώρα των Βάσκων είναι οι περιοχές της Ισπανίας όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για αυτό το προφίλ. Εκεί μπορούν να φτάσετε σε μισθούς έως και 22.300 ευρώ μεικτά ετησίως και αν έχετε μεγάλη εμπειρία μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα από 26.000 ευρώ.

Ταξιδιωτικός πράκτορας

Ο μέσος μισθός για έναν ταξιδιωτικό πράκτορα είναι 19.865 ευρώ ετησίως, με την Καταλονία να είναι η αυτόνομη κοινότητα που αναζητά περισσότερους επαγγελματίες αυτού του τύπου.

Τουριστικός οδηγός

Ένας ξεναγός στην Ισπανία μπορεί να κερδίσει κατά μέσο όρο 17.215 ευρώ ετησίως, αρκεί να έχει πτυχίο πανεπιστημίου στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν πτυχίο Γεωγραφίας και Ιστορίας.

Άλλα είδη θέσεων εργασίας στον τουρισμό

Στην προηγούμενη ενότητα αναφέραμε τις κύριες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Υπάρχουν όμως και άλλα προφίλ, που μπορεί να μην είναι καλά γνωστά, αλλά αποτελούν και μέρος των θέσεων εργασίας που δημιουργεί ο τουριστικός τομέας.

  • Διαδικτυακός ταξιδιωτικός πράκτορας
  • Τοπικός τουριστικός οδηγός
  • Συνοδευτικός οδηγός
  • Διευθυντής τουριστικών διαμερισμάτων
  • Ειδικός στο τουριστικό μάρκετινγκ
  • Διευθυντής ξενοδοχείου
  • μέλος του πληρώματος κρουαζιέρας
  • Οδηγός μουσείου
  • Εμπειρογνώμονας σχέσεων επισκεπτών
  • Διασκεδαστής τουριστών