
«Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός της Χώρας, φαντασιωνόταν ότι θα του έδιναν χρήματα χωρίς όρους»
«Οδικοί άξονες, παραχωρήσεις, επενδύσεις, αποθεματικά και τόσα άλλα θετικά που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι θύματα μιας προσπάθειας υποβάθμισης σε κάθε τι θετικό που είχε συντελεστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αποτέλεσμα. Οι επενδυτές φεύγουν και η οικονομία βαλτώνει».
«Να αξιοποιήσουμε κοινοτικά και ιδιωτικά χρήματα, το νέο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, και να πετύχουμε επωφελείς για τον τόπο συμφωνίες»
«Η Νέα Δημοκρατία, ως κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα πρέπει να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πέραν αυτού χρειάζεται να γίνει ένα ακόμη πιο δημοκρατικό, ακόμη πιο ανοικτό σε όλους τους πολίτες, κεντροδεξιό κόμμα».
Προσωπικότητα που ασχολήθηκε με την πολιτική δίχως να αποτελεί προϊόν νεποτισμού. Έχει σφυρηλατηθεί στον χώρο του ιδιωτικού επιχειρείν έχοντας πάντα το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά και δη αυτά της Κρήτης, όντας οπαδός του Συνκρητισμού από μικρός. Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2007. Πολιτικά o Λευτέρης Αυγενάκης ανδρώθηκε με τις παρακαταθήκες της φιλελεύθερης οικονομίας, την οποία άλλωστε και υπηρετούσε ως επαγγελματίας.
Σήμερα ολοκληρώνει το νέο του βιβλίο με τίτλο “Δημόσια Διοίκηση, 5 χρόνια μετά – Κοινή Λογική”, έκδοση για την οποία κάτω από τις παρούσες συνθήκες δύναται να συγκεντρώσει άφθονο υλικό. Διατελεί Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας και στην συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής ανοίγει τα χαρτιά του αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς του τόσο για το σήμερα όσο και το αύριο της χώρας.
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Yπάρχει πιστεύετε πραγματικός κίνδυνος ή όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι μέρος μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές;
Ο κίνδυνος είναι πλέον μπροστά μας και είναι ορατός. Έχουν ήδη παρέλθει τρεισήμισι μήνες στάσιμης και κοστοβόρας διακυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι και το κόστος της μη συμφωνίας είναι τεράστιο. Καθημερινά κλείνουν 59 επιχειρήσεις και χάνονται 613 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ούτε την κρισιμότητα της κατάστασης έχουν αντιληφθεί στην Κυβέρνηση, ούτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ατέρμονη διαπραγμάτευση, υπό την δαμόκλειο σπάθη της έλλειψης χρημάτων, ανεβάζει το μέγεθος των μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει στο άμεσο μέλλον.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα είναι ένα “νέο μνημόνιο” ή ένας “έντιμος συμβιβασμός”;
Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει να επιλέξει μεταξύ ενός επαχθούς, νέου «μνημονίου» με σκληρά μέτρα -κατά πολύ σκληρότερου από το mail Χαρδούβελη- και της ρήξης και κατ΄ επέκταση χρεοκοπίας. Ο Πρωθυπουργός της Χώρας, φαντασιωνόταν ότι θα του έδιναν χρήματα χωρίς όρους. Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πως θα κάνει σόου. Πολύ πιθανόν δε γνωρίζουν ότι το πιστωτικό γεγονός δεν μπορεί να είναι μια πολιτική επιλογή και ότι θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Ποιες εκτιμάτε ότι θα οι είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες;
Δυστυχώς για τη χώρα, χάσαμε περισσότερο τέσσερις μήνες με επικοινωνιακά «πανηγύρια», που είχαν πολύ μεγάλο κόστος για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι προμηνύονται τραγικά επικίνδυνες οι εξελίξεις για τη χώρα και πολύ περισσότερο αν δεν περάσει η Κυβέρνηση από τη θεωρία στη πράξη
Ως Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας πως κρίνετε το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα των Υποδομών τους τέσσερις πρώτους μήνες διακυβέρνησης;
Παρατηρούμε, μια κυβέρνηση τεσσάρων μηνών η οποία ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό της παρά το έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης που διατείνονταν ότι είχαν. Ιδιαίτερα στον τομέα των Υποδομών, έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Μια διοικητική μηχανή που δε λειτουργεί και που διογκώνει τη γραφειοκρατία. Από την άλλη αδράνεια, παλινωδίες, καθυστερήσεις, εκδικητικές καταργήσεις, ανακλήσεις έργων και μια γενικότερη ολοκληρωτική ισοπέδωση. Οδικοί άξονες, παραχωρήσεις, επενδύσεις, αποθεματικά και τόσα άλλα θετικά που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι θύματα μιας προσπάθειας υποβάθμισης σε κάθε τι θετικό που είχε συντελεστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αποτέλεσμα. Οι επενδυτές φεύγουν και η οικονομία βαλτώνει.
Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία των μεγάλων έργων;
Υπάρχουν πάρα πολλά έργα σε εξέλιξη. Πρέπει να αποφευχθούν οι ριψοκίνδυνες πρακτικές των ευχάριστων εξαγγελιών από πλευράς Κυβέρνησης και να γίνει προσεκτική αποτίμηση της συμπεριφοράς του κάθε έργου. Η χώρα μας, δε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένα απέραντο «νεκροταφείο» εγκαταλελειμμένων εργοταξίων. Πέραν αυτού, οι ανάγκες σε έργα υποδομής στη χώρα μας είναι μεγάλες και με βάση τους διαθέσιμους πόρους πρέπει να καταρτήσουμε τον προγραμματισμό μας. Να αξιοποιήσουμε κοινοτικά και ιδιωτικά χρήματα, το νέο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, και να πετύχουμε επωφελείς για τον τόπο συμφωνίες.
Οι παραχωρήσεις των 7+7 αεροδρομίων θα προχωρήσουν; Τι σημαίνει το πάγωμα των έργων στους άξονες της Βόρειας Κρήτης και μεταξύ Πάτρας -Πύργου;
Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών για τη χώρα. Αποφέρει άμεσα έσοδα 1,234 δις και 22,9 εκ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα, με επενδύσεις 330 εκ. ευρώ και συνολικά 1,4 δις ευρώ την 40ετία, δημιουργώντας 1450 άμεσες και 15000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Παρά τα δεδομένα οφέλη για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα των αεροδρομίων, ούτε και του ΒΟΑΚ, ούτε και του Πάτρα – Πύργος, των δύο πιο επικίνδυνων οδικών δικτύων στη χώρα μας. Τα στελέχη της κυβέρνησης περισσότερο συσκοτίζουν παρά ξεδιαλύνουν τις προθέσεις της ελληνικής πολιτείας.
Ποια είναι η δική σας αντίληψη για τις υποδομές;
Το σημαντικό είναι οι επενδύσεις που κάνουμε σήμερα σε υποδομές πρέπει να είναι καλά μελετημένες, με σίγουρες αποδόσεις, βασισμένες σε μια ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη στρατηγική και δίνοντας αξία και στο τελευταίο ευρώ. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απαιτήσεων των υποδομών με τον πιο κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρείται ότι θα έχουμε μια αριστερή παρένθεση; Το θέμα της ηγεσίας της ΝΔ έχει κλείσει;
Δε επιτρέπεται κανείς να επενδύει σε μια αριστερή παρένθεση. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι επενδύει σε ένα ατύχημα στη διαπραγμάτευση, κι εδώ προέχει η πατρίδα και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Αυτό που απαιτείται είναι εθνική ομοψυχία και όχι εσωκομματικές διεργασίες. Η Νέα Δημοκρατία, ως κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα πρέπει να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πέραν αυτού χρειάζεται να γίνει ένα ακόμη πιο δημοκρατικό, ακόμη πιο ανοικτό σε όλους τους πολίτες, κεντροδεξιό κόμμα. Κόμμα της φιλελεύθερης επιλογής, του μεσαίου χώρου και της κοινωνικής ευθύνης.