Σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το τέλος της πανδημίας COVID-19 κατέγραψε το Βερολίνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου 5,7 εκατ. επισκέπτες ταξίδεψαν στην πόλη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο τουρισμός του Βερολίνου αυξήθηκε πάνω από 30% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπήρξαν σχεδόν 13,8 εκατ. διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 24%.

Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 86% του επιπέδου πριν από την κρίση, υποδηλώνοντας μια σημαντική επιστροφή για τον τουρισμό, τη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Γερμανία παρέμεινε η πρώτη πηγή τουριστών στο Βερολίνο, όπως και το προηγούμενο έτος. Σχεδόν το 39% όλων των επισκεπτών ήταν από το εξωτερικό, κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό αποτελούσαν μόνο περίπου το 10,5% του συνόλου, με την πλειοψηφία να είναι από τις ΗΠΑ. Αυτός ο αριθμός είναι χαμηλός λόγω των περιορισμένων ταξιδιωτικών συνδέσεων μεγάλων αποστάσεων από και προς το Βερολίνο.

Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ειδικά με την επανέναρξη των εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων, σύμφωνα με τον Burkhard Kieker, επικεφαλής της Visit Berlin.

Κατά μέσο όρο, περίπου το 40% όλων των τουριστών έρχονται στο Βερολίνο για συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία των καλών συγκοινωνιακών συνδέσεων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το Βερολίνο ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 58% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η ζήτηση από την Πολωνία έχει σημειώσει επίσης απότομη άνοδο, με αύξηση σχεδόν 50%.