
Κάθε ταξίδι σε έναν καινούριο προορισμό αποτελεί ευκαιρία γνωριμίας με μια διαφορετική κουλτούρα. Η γαστρονομική παράδοση κάθε τόπου είναι συνυφασμένη με την πολιτιστική ταυτότητά του. Γι’ αυτό, αν θέλετε να κατανοήσετε πραγματικά τα έθιμα και την κουλτούρα μιας χώρας, πρέπει να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις.
Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε πέντε γαστρονομικές εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στην Ευρώπη. Αυτές οι εμπειρίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική γαστρονομική παράδοση. Είτε πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο ή ένα αγαπημένο σνακ του δρόμου, η απόλαυση για τον ταξιδιώτη είναι μοναδική και πρωτόγνωρη.
Beigel στο Λονδίνο
Το Spitalfields, που βρίσκεται στην καρδιά του East End του Λονδίνου, είναι μια ακμάζουσα επιχειρηματική περιοχή με μεγάλο αριθμό καταστημάτων και αγορών. Με ιστορία που ξεκινά τον 15ο αιώνα, η Brick Lane είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους της περιοχής. Το διασημότερο κατάστημα στην Brick Lane είναι ο φούρνος Beigel Bake Brick Lane. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία μέρη που διατηρεί την γαστρονομική παράδοση των Εβραίων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τον 19ο αιώνα.

Το αρτοποιείο λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά το 1974. Οι πιο συχνοί πελάτες του ήταν οδηγοί ταξί, νυχτερινοί εργάτες και θαμώνες των γειτονικών κλαμπ. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει τις καρδιές όλων των κατοίκων της πόλης και των τουριστών. Τα πιο δημοφιλή είναι τα beigel (όπως ονομάστηκαν από τους Εβραίους της περιοχής τα bagel) με ζεστό αλατισμένο μοσχάρι, μουστάρδα και τουρσί. Υπάρχουν όμως και άλλα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε στο beigel σας, όπως σαλάμι, αυγά και ψιλοκομμένη ρέγκα. Το κατάστημα διαθέτει επίσης μερικές απολαυστικές βίγκαν επιλογές που περιλαμβάνουν φυστικοβούτυρο, αβοκάντο και χούμους.
Leberkäse στο Μόναχο
Ο βασιλιάς Μαξιμιλιανός Α κατασκεύασε την Viktualienmarkt το 1807, όταν η αγορά τροφίμων στη Marienplatz δεν επαρκούσε πλέον για τις ανάγκες της πόλης. Το όνομα Viktualienmarkt προέρχεται από τη λατινική λέξη “victualia”, που σημαίνει “προμήθειες” ή “τρόφιμα” (και “Markt”, που σημαίνει “αγορά” στα γερμανικά). Με την πάροδο των αιώνων, έχει εξελιχθεί από μια αγορά αγροτών σε μια μόνιμη, ξεχωριστή αγορά, γνωστή για τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τις βαθιές βαυαρικές ρίζες της. Ντόπιοι και επισκέπτες έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν μια ποικιλία από φρέσκα προϊόντα, βαυαρικές λιχουδιές και γκουρμέ προτάσεις.

Το Metzgerei Schäbitz είναι το καλύτερο κρεοπωλείο κατά μήκος του δρόμου από την πλατεία Marienplatz προς την αγορά. Μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ το τυπικό Weisswurst του Μονάχου ή να το αγοράσετε συσκευασμένο. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι να δοκιμάσετε το νόστιμο Leberkäse σε αφράτο ψωμάκι και μουστάρδα. Το Leberkäse είναι ένα τυπικό γερμανικό πιάτο με κρέας που παρασκευάζεται με χοιρινό, μοσχάρι και μπέικον και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια μαύρη, τραγανή κρούστα. Παρά το όνομά του, που σημαίνει «τυρί από συκώτι», δεν περιλαμβάνει ούτε συκώτι ούτε τυρί. Είναι μια λιχουδιά που θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητά της.
Aperitivo στα Cinque Terre
Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πέντε χωριά των Cinque Terre της Λιγουρίας, γεγονός που τα καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό συνδυασμό του μεγαλείου της φύσης και της προσπάθειας του ανθρώπου να την υποτάξει. Το δεύτερο χωριό που συναντάτε ξεκινώντας από τη La Spezia είναι η Manarola, η οποία μοιάζει να κρέμεται από έναν ψηλό βράχο 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το καλύτερο μέρος για ένα aperitivo, αυτή τη διάσημη ιταλική συνήθεια, στα Cinque Terre είναι το wine bar Nessun Dorma στη Manarola. Το μενού του περιλαμβάνει κρύα ορεκτικά, τυριά, αλλαντικά, σαλάτες και φρούτα. Στο Nessun Dorma χρησιμοποιούν υλικά άριστης ποιότητας και τα συνδυάζουν τέλεια με μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά κρασιά και καταπληκτικά κοκτέιλ. Όλα είναι εκλεκτά και οι γεύσεις θα πλημμυρίσουν τις αισθήσεις σας. Ακόμα κι αν το φαγητό θα μπορούσε να είναι εδώ το κύριο αξιοθέατο, αυτή η απολαυστική γευστική γιορτή έχει επιπλέον την πιο εκπληκτική θέα που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Η θάλασσα της Λιγουρίας αστράφτει μπροστά σας και τα πολύχρωμα σπίτια της Manarola απλώνονται στις πλαγιές του βουνού.
Köttbullar στη Στοκχόλμη
Για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός Σουηδίας, η επίσκεψη σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ είναι συνώνυμη με την κατανάλωση σουηδικών κεφτέδων (köttbullar στα Σουηδικά). Στο εστιατόριο του καταστήματος, τα κεφτεδάκια είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές γεύμα. Αλλά για τους ίδιους τους Σουηδούς, είναι μια απλά ένα από τα αγαπημένα οικογενειακά γεύματα. Σύμφωνα με την πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία, τα κεφτεδάκια προέρχονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η συνταγή για τα σουηδικά κεφτεδάκια προέρχεται από τον βασιλιά Κάρολο ΙΒ, ο οποίος επέστρεψε από την Τουρκία στις αρχές του 1700 φέρνοντας μαζί του την συνταγή. Πουρές πατάτας και μια λευκή, κρεμώδης σάλτσα συνοδεύουν ιδανικά τα κεφτεδάκια.

Στη Στοκχόλμη τα καλύτερα κεφτεδάκια θα τα βρείτε στο Restaurant Tradition, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Gamla Stan. Το εστιατόριο είναι όμορφα σχεδιασμένο σε σκανδιναβικό στιλ και διαθέτει ανάλαφρη και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Τα κεφτεδάκια του έχουν απαλή υφή και ισορροπημένη γεύση. Η κρεμώδης σάλτσα είναι εξαιρετική και αναδεικνύει διακριτικά την επίγευση του κιμά. Ο πουρές πατάτας που τα συνοδεύει είναι μαγειρεμένος με άριστη τεχνική και η νόστιμη μαρμελάδα είναι το τέλειο συμπλήρωμα.
Baeckeoffe στο Στρασβούργο
Μια επίσκεψη, στην πρωτεύουσα της Αλσατίας, το Στρασβούργο, είναι μια ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε και να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας στην αλσατική κουζίνα. Δεδομένων των αιώνων συνεχούς επαφής μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή, η τοπική κουζίνα συνδυάζει άψογα τις γαλλικές και τις γερμανικές παραδόσεις. Το Στρασβούργο διαθέτει πολλά αλσατικά εστιατόρια, ιδιαίτερα στην Μικρή Γαλλία, την πιο γνωστή περιοχή της πόλης. Ωστόσο, το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε την αλσατική κουζίνα είναι το παραδοσιακό εστιατόριο Le Baeckeoffe d’Alsace.

Χωρίς αμφιβολία, το πιο νόστιμο πιάτο εδώ είναι το Baeckeoffe (που σημαίνει «φούρνος των αρτοποιών»). Είναι ένας συνδυασμός από κομμένο σε κύβους αρνί, μοσχάρι και χοιρινό κρέας, φέτες πατάτας και κρεμμυδιών που έχουν μαριναριστεί σε λευκό κρασί Αλσατίας όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, μαγειρεύεται αργά σε μια κεραμική κατσαρόλα που έχει σφραγιστεί με ζύμη ψωμιού. Στο παρελθόν, προσφερόταν κατά τη διάρκεια εορτασμών και σημαντικών περιστάσεων στα αλσατικά χωριά. Είναι μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία στο κέντρο του Στρασβούργου που αντανακλά την γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση των κατοίκων της περιοχής κατά τους προηγούμενους αιώνες.
Μια πολύτιμη ανάμνηση
Αυτές είναι πέντε μοναδικές εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσετε στην Ευρώπη και μέσα από αυτές θα προσθέσετε μια ακόμη πολύτιμη ανάμνηση στο ταξίδι σας. Γιατί μια ευχάριστη γεύση μπορεί να είναι μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αφεθείτε στις γαστρονομικές παραδόσεις κάθε προορισμού και αγκαλιάστε την κουλτούρα των ντόπιων χωρίς προκαταλήψεις.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες ταξιδιωτικές προτάσεις για μοναδικούς προορισμούς, αξιοθέατα, διαμονή και εστιατόρια στην ιστοσελίδα: byfoodandtravel.com