Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ρουμανία- ζήτησαν από την Κομισιόν να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στους Ρώσους διπλωμάτες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των παραπάνω χωρών υπέβαλαν επίσημο αίτημα στον Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, να απαγορεύσει στους Ρώσους διπλωμάτες να μετακινούνται ελεύθερα και να τους περιορίσει την είσοδο σε άλλα κράτη μέλη εκτός από αυτά στα οποία είναι διαπιστευμένα.

Η επιστολή που στάλθηκε στον Josep Borrell ανέφερε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία σε όλο το μπλοκ για τους Ρώσους διπλωμάτες, καθώς και για όσους έχουν υπηρεσιακά διαβατήρια, διευκολύνει αυτή την ομάδα ανθρώπων να πραγματοποιήσει κακόβουλες δραστηριότητες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ανέφεραν περαιτέρω ότι οι κύριες ευθύνες των Ρώσων «διπλωματών» στην ΕΕ είναι η προπαγάνδα και η προετοιμασία για πράξεις δολιοφθοράς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας. Σημείωσαν επίσης ότι όχι μόνο οι Ρώσοι διπλωμάτες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το έδαφος του κράτους στο οποίο είναι διαπιστευμένοι.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Radosław Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι η χώρα θα επιβάλει περιορισμούς μετακίνησης στο προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας (εξαίρεση για τον αρχηγό της πρεσβείας) και θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας και όχι σε άλλα κράτη μέλη.