Τους περισσότερους συνταξιούχους στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής εταιρείας Eurostat όπως προέκυψε από μετρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε

Oι συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2015 ανήλθαν στο 17,8% του ΑΕΠ, το οποίο σημειωτέον είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

Το ποσοστό του ΑΕΠ δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι παίρνουν υψηλές συντάξεις, αλλά έχει ως επί το πλείστον να κάνει με τον υψηλό αριθμό των συνταξιούχων σε σύγκριση με το ενεργό εργατικό δυναμικό.

Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι με άλλους  300.000 πρόσφατους συνταξιούχους που αναμένουν να λάβουν τις πληρωμές τους. Ταυτοχρόνα, ο καταγεγραμμένος αριθμός Ελλήνων που εργάζονται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές είναι 3,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 16,5%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 15% και την Πορτογαλία με 14,9%. Το μέσο ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανήθηκε για τις συντάξεις στην ΕΕ το 2014 ήταν 13%, ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,2%.

Το 2008, πριν από την οικονομική κρίση, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 13,1% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη θέση στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι υψηλές συμπληρωματικές συντάξεις σε διάφορους τομείς συνέβαλαν στη δυσανάλογη δαπάνη που επικρατεί σήμερα στις συντάξεις πλήττοντας το ασφαλιστικό σύστημα.