Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν με μεγάλη λύπη ότι σήμερα 20.9.2018 απεβίωσε ο Μωυσής Κ. Κωνσταντίνης, ένας πολύτιμος συνεργάτης με πολυετή προσφορά.

Είναι μια μεγάλη απώλεια τόσο για τη σύγχρονη ιστορία του οργανισμού όσο και για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ο αείμνηστος Μωϋσής Κωνσταντίνης από το 1970 μέχρι και σήμερα διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων για θέματα Φιλοτελισμού και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ. Η αγάπη που έτρεφε για το φιλοτελισμό από νεαρή ηλικία τον οδήγησε στο να αναπτύξει μια σχέση πάθους για κάθε σειρά που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα τελευταία 48 χρόνια.

Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Φιλοτελικής Εταιρείας και του Διεθνούς Συνδέσμου Φιλοτελικού Τύπου, ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας. Ο σεβασμός που απολάμβανε στους κύκλους των φιλοτελιστών είχε ως αποτέλεσμα να γίνει επίτιμο μέλος πολλών ελληνικών Φιλοτελικών Εταιρειών.

Τιμήθηκε με το Χρυσό Αετό της Αποκαλύψεως μετά Πατριαρχικού Διπλώματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α και έλαβε βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιες ταχυδρομικές και φιλοτελικές εκθέσεις.

Εξέδωσε πολλά άρθρα και εργασίες για την ιστορία των ταχυδρομείων και των γραμματοσήμων στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Υπήρξε συνεργάτης για ταχυδρομικά και φιλοτελικά θέματα των εγκυκλοπαιδειών: Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια κ.α.

Συνέγραψε το εμβληματικό βιβλίο «Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα» (Εκδ.«Ελληνικά Γράμματα/ΕΛΤΑ» 2002) που αποτελεί από τη μία την πληρέστερη καταγραφή της ταχυδρομικής κουλτούρας στην Ελλάδα και από την άλλη μια αφήγηση της συγκρότησης ενός δημόσιου οργανισμού με έντονα εξωστρεφή κοινωφελή σκοπό σε όλη τη διάρκεια του ελληνικού βίου. Με αυτό το corpus της ταχυδρομικής ιστορίας, ο Μωϋσής Κ. Κωνσταντίνης κατέθεσε ένα έργο ζωής αλλά και ένα φόρο τιμής στην ταχυδρομική υπηρεσία. Για τη μελέτη του συγκέντρωνε υλικό επί δεκαετίες, με μεγάλη υπομονή και μεθοδικότητα.

Στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Μορφές του Ελληνικού Φιλοτελισμού» που κυκλοφόρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 16 Νοεμβρίου 2017 και είναι αφιερωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνικού Φιλοτελισμού, περιλαμβάνεται και γραμματόσημο με τον Μωϋσή Κ. Κωνσταντίνη, το μοναδικό που απεικονίζει πρόσωπο εν ζωή, σε ένδειξη μεγάλης τιμής για την προσφορά του.

Ο Μωϋσής Κ. Κωνσταντίνης διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, του συντονιστικού οργάνου του Ελληνικού Εβραϊσμού, επί 13 χρόνια και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και -από το 1974 μέχρι τον θάνατό του- Γεν. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Το βραβευμένο συγγραφικό έργο του, η προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό, στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, σε θέματα παιδείας και πολιτισμού υπήρξαν ανεκτίμητα τόσο για την εβραϊκή κοινότητα όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλειά του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.00, στον Εβραϊκό τομέα του Γ΄ Νεκροταφείου Νίκαιας.