Παρά την καθοδική τάση στις αερομεταφορές η παγκόσμια ζήτηση των επιβατών παραμένει θετική και σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) για τον Μάιο αυξήθηκε 4,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2018.
Αυτό συνέκλινε με την αναθεωρημένη αύξηση της κυκλοφορίας Απριλίου 4,4% και άνω 3,1% -της ετήσιας αύξησης που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, η αύξηση της κυκλοφορίας παρέμεινε κάτω από το μέσο ρυθμό αύξησης 20 ετών για 5,5%.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε μόλις κατά 2,7%, ενώ ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες έως 81,5%.
Ο αριθμός ξεπέρασε τον συντελεστή ρεκόρ του περασμένου έτους που ήταν 80,1%.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται στην επιβράδυνση της ζήτησης επιβατών

“Η αύξηση της ζήτησης επιβατών επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισε ο Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.
Αυτό συμβαδίζει με την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου, την αύξηση των εμπορικών εντάσεων και την αποδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι αεροπορικές εταιρείες διαχειρίζονται προσεκτικά τη χωρητικότητα, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα”.

Διεθνείς αγορές επιβατών

Τον περασμένο Μάιο η ζήτηση διεθνούς κίνησης αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ήταν κάτω από την αύξηση 5,1% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν ανάπτυξη, με κυρίαρχη περιοχή τη Λατινική Αμερική.
Επιπλέον, η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,1%, ενώ ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε 80,4%.

  • Η ζήτηση των Ευρωπαίων μεταφορέων ανήλθε σε 5,4% σε σχέση με το Μάιο του 2018, σημειώνοντας επιδείνωση από την αύξηση 7,7% σε ετήσια βάση που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
    Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,6% και ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε 84,2%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της περιοχής, ωστόσο, σημειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς η ζήτηση κινείται ευρέως από την άλλη.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,0% τον Μάιο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας βελτίωση έναντι της αύξησης κατά 2,9% τον Απρίλιο.
    Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3,0% και ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 0,8 της εκατοστιαίας μονάδας στο 78,6%.
    Αυτή είναι η δεύτερη συνεχής μηνιαία αύξηση της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μαλακό αποτέλεσμα σε μια περιοχή που παρατηρούσε τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
    Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη στην περιοχή.
  • Οι αυξήσεις της ζήτησης των αερομεταφορέων στη Μέση Ανατολή επιβραδύνθηκαν σε 0,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, από 3,3% την ετήσια αύξηση που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
    Αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της περιοχής.
    Η δυναμικότητα του Μαΐου μειώθηκε κατά 6,1% και ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 73,0%.
  • Η κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε κατά 4,8% το Μάιο σε σύγκριση με το Μάιο του 2018, σημειώνοντας επιβράδυνση από την ετήσια αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο.
    Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,7% και ο συντελεστής φόρτωσης ενισχύθηκε κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε 83,6%.
    Η συγκριτικά ισχυρή αμερικανική εγχώρια οικονομία και το αμερικανικό δολάριο συμβάλλουν στην αντιστάθμιση οποιουδήποτε εμποτισμού που σχετίζεται με την μαλάκυνση στα διεθνή ταξίδια.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 6,7% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος από την αύξηση κατά 5,1% τον Απρίλιο.
    Η ζήτηση επιβατών συγκρατείται επί του παρόντος, παρά το δύσκολο οικονομικό σκηνικό σε αρκετές χώρες.
    Η χωρητικότητα ανήλθε σε 4,0% και ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε 84,0%, ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών.
  • Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση της κυκλοφορίας κατά 2,1% τον Μάιο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, η οποία σημείωσε άνοδο από μόλις 1,1% τον Απρίλιο.
    Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 0,1% και ο συντελεστής φόρτωσης αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 67,0%.
    Η κυκλοφορία μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης συνεχίζει να αυξάνεται έντονα, αλλά η οικονομική ανάπτυξη στη Νότια Αφρική – βασική περιφερειακή οικονομία και αγορά αερομεταφορών – υποχώρησε έντονα κατά το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση επιβατών αεροπορικών μεταφορών.