Η Γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης ταξιδιού σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Ιουνίου, εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό συνεχίσει να βελτιώνεται στην Ευρώπη.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο “Κριτήρια για την ενεργοποίηση του ενδοευρωπαϊκού τουρισμού”.
Και “άναψε το πράσινο φως” στην κυβέρνηση να εργαστεί για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εκτός από τις 26 χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες.

Αυτές είναι σύμφωνα με το Reuters, το Ηνωμένο Βασίλειο και τέσσερα κράτη Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να μειώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις παραπάνω χώρες.

Η κ. Μέρκελ τους προειδοποίησε να είναι προσεκτικοί κατά την ανάπτυξη του σχεδίου και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα από όλο τον κόσμο για να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων που σχετίζονται με την ιική πανδημία.

“Η αναζωογόνηση του τουρισμού είναι σημαντική τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς και για την οικονομική σταθερότητα των αντίστοιχων χωρών-στόχων”, αναφέρεται στο σχέδιο.

Ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές φωνές και ανησυχίες για το ότι η χώρα ανοίγει τα σύνορα της πολύ γρήγορα, όπως του Μάρκους Σόντερ, πρωθυπουργού της Βαυαρίας

“Έχουμε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία με εντελώς διαφορετικούς αριθμούς λοίμωξης σε σύγκριση με τη Γερμανία, οπότε ζητώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να το σκεφτεί πολύ προσεκτικά για αυτό”, δήλωσε ο Μάρκους Σόντερ.

Από την άλλη πλευρά, την άρση των περιορισμών ταξιδιού υποδέχεται με ικανοποίηση η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV)

“Αυτό δεν δίνει μόνο στις εταιρείες του ταξιδιωτικού κλάδου μια προοπτική για το μέλλον αλλά και στους πολλούς Γερμανούς που θέλουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό”, δήλωσε ο πρόεδρος της DRV Νόρμπερτ Φίιμπιγκ.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία, με περισσότερα από 11.000 ταξιδιωτικά πρακτορεία μόνο στη Γερμανία, δέχτηκε ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα από την πανδημία.