Καθώς η πανδημία COVID-19 μπαίνει στο δεύτερο έτος της, ο εκτεταμένος αντίκτυπός της συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς και την ευρύτερη τουριστική οικονομία.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του « Ευρωπαϊκές τουριστικές τάσεις και προοπτικές «η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα και εξετάζει πώς η ταξιδιωτική δραστηριότητα θα επιστρέψει το 2021 εν μέσω του τρέχοντος κύματος λοιμώξεων και της αργής έναρξης των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Απεικονίζοντας την καταστροφική κατάρρευση του τουρισμού το 2020, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Παρά τις προκλήσεις διανομής που μαστίζουν την ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η βελτίωση των δοκιμών και Τα καθεστώτα ανίχνευσης παρέχουν κάποια ελπίδα για τη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού το 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα τυπικά διεθνή πρότυπα ζήτησης ταξιδιού θα είναι σταδιακή με τα επίπεδα του 2019 που προβλέπεται να επιστρέψουν έως το 2023.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC Eduardo Santander , μιλώντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι η αργή επανεκκίνηση του ταξιδιού μπορεί να αναμένεται την άνοιξη σε όλη την Ευρώπη με σταδιακή επιστροφή στη« νέα ομαλότητα »έως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021. Επιστροφή στο Τα ταξίδια, ωστόσο, θα συμβούν με νέες καταναλωτικές συνήθειες, απαιτώντας ισχυρή προσαρμογή και ευέλικτη ανταπόκριση από τον τουριστικό τομέα. Η εξασφάλιση ασφαλών ταξιδιωτικών ευκαιριών θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για προορισμούς καθώς οι πιθανοί ταξιδιώτες είναι πιθανό να ταξιδεύουν πιο αργά, πιο κοντά στο σπίτι και σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς » .

Η επίδραση της πανδημίας έχει πλήξει τις επιδόσεις της βιομηχανίας

Η βιομηχανία φιλοξενίας υπήρξε ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, με τη μείωση της ζήτησης που οδήγησε σε πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, σημειώνοντας μείωση 54% στα επίπεδα πληρότητας. Η ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών για τα εγχώρια ταξίδια και η ισχυρότερη απαίτηση από τους κατοίκους να ταξιδέψουν τοπικά παρείχαν κάποια υποστήριξη σε εκείνα τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σταμάτησε στην ανάκαμψη του ταξιδιού.

Όσον αφορά τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, οι ελπίδες για ήπια ανάκαμψη έως το 2021 εξαλείφθηκαν με την επανεισαγωγή πανευρωπαϊκών Lockdown ως αποτέλεσμα της αύξησης των περιπτώσεων το χειμώνα του 2020. Οι τελευταίες διεθνείς προβλέψεις της IATA προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα είναι η πιο πληγείσα περιοχή το 2021 όσον αφορά τις απώλειες αεροπορικών εταιρειών, με προβλεπόμενη μείωση 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων  . Τα δεδομένα από έτος σε έτος δείχνουν πτώση σε χαμηλό ρεκόρ στην κυκλοφορία επιβατών στην Ευρώπη (-69,3%).