Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ελπίζει να κερδίσει επανεκλογή του αυτό το Σαββατοκύριακο, για να μπορέσει να κάνει την Αλβανία «πρωταθλήτρια του τουρισμού».

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να μετατρέψουμε τη χώρα σε πρωταθλήτρια τουρισμού των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Έντι Ράμα σε συνέντευξη του στο Associated Press.

Ο νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε το νέο διεθνές αεροδρόμιο που άνοιξε την περασμένη Κυριακή και μια κατασκευαστική συμφωνία που κλείστηκε αυτή την εβδομάδα για ένα άλλο αεροδρόμιο.
Στην χώρα με τεράστια ακτογραμμή σκοπεύει να μετατρέψει το κύριο λιμάνι φορτίου του Ντουρς σε προορισμό μόνο κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής.

Στόχος ο αγροτουρισμός

«Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές στον τουρισμό, είπε ο Έντι Ράμα στο Associated Press.

Και μπορούμε να είμαστε σίγουρα στον αγροτουρισμό. Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο. Και αυτοί είναι οι στόχοι».

Η Αλβανία προσέλκυσε περισσότερους από 6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει στο περίπου το 9% του ΑΕΠ.
Το 2019, σχεδόν τρία εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την Αλβανία για διακοπές ή για άλλους ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ένα επιπλέον 3,3 εκατομμύρια την επισκέφθηκαν για άλλους σκοπούς.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020 δείχνουν 40% μείωση των τουριστικών εσόδων, λόγω της πανδημίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, οι κανόνες κοινωνικής απόστασης και άλλα μέτρα ελέγχου του ιού, έχουν επηρεάσει κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς σε εργαζόμενους στον τουρισμό

Στο πλαίσιο μαζικού εμβολιασμού της χώρας, η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Καθώς και στους διαχειριστές ενοικιάσεων ιδιωτικών κατοικιών σε παραλιακά και ορεινά θέρετρα.

Οι μέχρι στιγμής προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές.