Έγραψαν την δική τους ιστορία, αποτελώντας ουσιαστικά τη γραμμή αμυντικής θωράκισης της χώρας, σε καιρό πολέμου.
Τώρα, πλέον, ορισμένα από τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, που βρίσκονται στο έδαφος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εμπλουτίζουν το διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν της περιοχής, στόχος του οποίου είναι να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από χώρες του εξωτερικού.
Πρόκειται, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, για μια πρωτότυπη ιδέα που εισάγεται, για πρώτη φορά, στη συζήτηση τού σχεδιασμού στρατηγικής τουρισμού της Περιφέρειας.
“Η ΠΑΜΘ”, υπογράμμισε ο κ. Αμοιρίδης, “θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να δημιουργηθεί, μία ιστορική – τουριστική διαδρομή που θα προβάλει το οχυρό Λίσε (Δράμα) και θα το συνδέσει με τα αντίστοιχα οχυρά Νυμφαίας (Ροδόπη), Εχίνου (Ξάνθη) και το Στρατιωτικό Μουσείο που βρίσκεται στην Κομοτηνή, ώστε να γίνει ευρέως γνωστό και να προσελκύσει σχολεία, σχολές αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο”.
Μοναδικά μνημεία
Τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΠΑΜΘ, αποτελούν μοναδικά μνημεία και η επίσκεψη σ’ αυτά, μια ξεχωριστή εμπειρία.
Η επέτειος της Μάχης των Οχυρών (6 Απριλίου 1941), θα γιορταστεί και φέτος με επίσημες εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή των Βαΐων (5 Απριλίου), στα οχυρά Λίσσε (Κάτω Νευροκόπι) στη Δράμα, Εχίνου στην Ξάνθη, Νυμφαίας στη Ροδόπη.
Στόχος της Περιφέρειας είναι η “διασύνδεση” των οχυρών με άλλα μνημεία και δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει ο τουρισμός στην περιοχή, ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει στη διάθεσή του ένα προϊόν που μπορεί να ικανοποιήσει τις περισσότερες απαιτήσεις του, όπως για παράδειγμα μια επίσκεψη σε αρχαιολογικά μνημεία της Ροδόπης, σε συνδυασμό με κανόε καγιάκ στον Νέστο και επίσκεψη στα οχυρά.
Στο πλαίσιο του “εγχειρήματος” για την ένταξη των οχυρών στην προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Αμοιρίδης είχε, ήδη, συνάντηση με τον δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου Βασίλη Γιαννόπουλο (στα μέσα Δεκεμβρίου 2014), στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε, ότι ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην περιοχή και μοναδικό πανελλήνια είναι το οχυρό Λίσε, μέρος του οποίου παραχωρήθηκε από τον Στρατό στον Δήμο και σήμερα αποτελεί ένα μουσείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Τουρισμός σε προορισμούς αξίας…
Το οχυρό Λίσε αποτελεί ένα από τα ελάχιστα επισκέψιμα μουσεία στην Ευρώπη. Ο επισκέπτης εκτός του μουσείου μπορεί να επισκεφθεί τους πραγματικούς χώρους που έζησαν και πολέμησαν οι Έλληνες στρατιώτες κατά τη γερμανική εισβολή της 6ης Απριλίου 1941, αλλά και να ζήσει τις ιστορικές στιγμές μέσα από μία μοναδική πανευρωπαϊκά προσομοίωση που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο οχυρό.
Όσο για τα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι “είμαστε σε επαφή με τον Στρατό για να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε”.
Η ΠΑΜΘ, διατηρώντας και προβάλλοντας την “κλασική” παραθεριστική τουριστική δραστηριότητα, με έμφαση πέραν της ελληνικής, στις αγορές της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας και κατά δεύτερο στόχο στην Ευρώπη, προχωρά, παράλληλα, στην ενίσχυση των πόρων ειδικών μορφών τουριστικής δραστηριότητας, με άξονα τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά της.
Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, οι αθλητικές δράσεις (ποδηλασία, ορειβασία, περίπατοι, κατάβαση ποταμών), η περιήγηση στη φύση, η παράδοση και οι γεύσεις τοπικών προϊόντων, είναι ορισμένα, μόνο από τα πλεονεκτήματα της “προικισμένης” Περιφέρειας.
“Η Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο Παγγαίο και στην οροσειρά της Ροδόπης έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τα στενά του Νέστου και το σπήλαιο του Αγγίτη, ο Έβρος και η Σαμοθράκη, η Μαρώνεια και η Θάσος αποτελούν προορισμούς ιδιαίτερης αξίας, με την Άνοιξη να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί τους” πρόσθεσε ο κ. Αμοιρίδης.
…με ανταγωνιστικές τιμές και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών
Το τουριστικό προϊόν “συνοδεύεται” και από υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, τοπικών προϊόντων, αλλά και ανταγωνιστικές τιμές, σημείωσε ο κ. Αμοιρίδης.
“Η συνολική τοποθέτηση του προϊόντος, η συνεργασία των εμπλεκόμενων επαγγελματιών εστίασης, διαμονής, παροχής υπηρεσιών, παραγωγών τοπικών προϊόντων με τους φορείς και τις υπηρεσίες, είναι αυτό θέλουμε να κάνουμε εμπνέοντας, κινητοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα” εξήγησε.
Υπογράμμισε δε, ότι “η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ένα όνομα που μπορεί να δώσει κύρος και ποιοτικό στίγμα στον τουρισμό συνολικά. Αποτελείται από πολλούς επιμέρους τουριστικούς προορισμούς, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, τα οποία, όλα μαζί, συνθέτουν και στο τέλος αλληλεπιδρούν προς κοινό όφελος και δωδεκάμηνη τουριστική δραστηριότητα στην ΠΑΜΘ”.
Τα οχυρά
Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο (συνολικά 21 οχυρά, κατασκευάστηκαν μεταξύ 1936-1940) στη νεότερη ιστορία.
Η οχυρωματική αυτή γραμμή, που έλαβε το όνομά της από τον σχεδιαστή και δημιουργό της, τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, αποτελούνταν κυρίως από υπόγειες σήραγγες που περιελάμβαναν επιμέρους επίγεια οχυρά συγκροτήματα, με παρατηρητήρια, πυροβολεία και πολυβολεία κ.λπ.
Επίσης υπήρχε μια τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, που στο σύνολό του -για την εποχή του και με τα τότε ελληνικά δεδομένα- αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/real.gr