Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν μια συζήτηση σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μακροχρόνια εμβόλια σε αντίθεση με τον COVID-19 και εάν απαιτείται ή όχι απόδειξη αναμνηστικής δόσης για να διατηρηθεί το ελεύθερο ταξίδι σε όλο το μπλοκ καθώς οι περιπτώσεις αυξάνονται.

Η κυβερνητική Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει μια πρόταση αυτή την εβδομάδα για τον συντονισμό της ελεύθερης κίνησης χρησιμοποιώντας τα δελτία COVID-19, αφού η Αυστρία επέβαλε εκ νέου lockdown από τη στιγμή που είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια.

Ο συντονισμός της ΕΕ για τα πάσο, που δείχνει εάν ένας κάτοχος είναι απολύτως εμβολιασμένος ή βρίσκεται στην αποκατάσταση από μόλυνση, επέτρεψε τη χαλάρωση των περιορισμών στο διασυνοριακό ταξίδι.

Τα πάσο, που συνήθως εξετάζονται σε μονάδες κυψέλης, εκδίδονται από συγκεκριμένα  έθνη, ωστόσο αναγνωρίζονται για ταξίδι σε ολόκληρο το μπλοκ. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται όλο και περισσότερο σε πολλά κράτη της ΕΕ για είσοδο σε εσωτερικούς χώρους ισοδύναμους με μπαρ ή θέατρα.

Η Ελλάδα έχει προτείνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει στο μέλλον να βρίσκουν έναν τρόπο να ταξιδεύουν ελεύθερα εάν έχουν λάβει μια δεύτερη ή τρίτη δόση εντός των πρώτων έξι μηνών και ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να προστεθούν στη γνώση που αποδεικνύεται στα δελτία ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα 27 κράτη της ΕΕ να συμφωνήσουν. Το έθνος του συνήθως λάμβανε περίπου 200.000 υπαλλήλους την ημέρα από γειτονικά έθνη. «Δεν μπορούμε να έχουμε τελείως διαφορετικά προγράμματα στο Λουξεμβούργο και στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Θα μπορούσε να είναι σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των ευρωπαίων κατοίκων. Το απαιτούν από εμάς και μπορεί να επιτευχθεί», ενημέρωσε τους δημοσιογράφους νωρίτερα από μια συγκέντρωση ομολόγων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.