
Περισσότεροι από τους μισούς Κινέζους θα αναβάλουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό για περιόδους από αρκετούς μήνες έως περισσότερο από ένα χρόνο, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν ξανά αύριο. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα σε 4.000 καταναλωτές στην Κίνα από την εταιρεία Oliver Wyman.
«Οι άνθρωποι έχουν γίνει προσεκτικοί», δήλωσε ο Imke Wouters, συνεργάτης λιανικής και καταναλωτικών αγαθών στην εταιρεία. «Έτσι, ακόμη και όταν μπορούν να ταξιδέψουν, δεν πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουν αμέσως».
Το 51% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να καθυστερήσει τα διεθνή ταξίδια. Και όταν το κάνουν, οι προορισμοί μικρών αποστάσεων θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία στη μελέτη της.
Ο ασιατικός οικονομικός κόμβος του Χονγκ Κονγκ ήταν στην κορυφή των λιστών επιθυμιών για ταξίδια, με το 34% των ερωτηθέντων να λένε ότι θα ήταν ο πρώτος σταθμός τους μετά την επαναλειτουργία.
Η Κίνα ήταν παλαιότερα η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, αλλά οι ξένοι επισκέπτες της, που ξόδεψαν 127,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοια ταξίδια το 2019, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί αφού έκλεισε τα διεθνή σύνορα στις αρχές του 2020 και περιόρισε τα μη απαραίτητα ταξίδια πολιτών.
Η ασυμβίβαστη προσπάθεια της Κίνας για «μηδενικό COVID-19» έπληξε σκληρά την οικονομία και αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις πολιτικές σύντομα, αν και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επαναλειτουργία θα είναι ανώμαλη και περίπλοκη.
Το 83% των στελεχών στην Κίνα που απάντησαν στην έρευνα είπαν ότι «ένας μακρύς δρόμος για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών» επρόκειτο να επηρεάσει τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική χώρα τον επόμενο χρόνο.
Σχεδόν οι μισοί, ή το 44%, των ερωτηθέντων ανέφεραν την αύξηση των προσωπικών αποταμιεύσεων ως λόγο που ήταν πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα το επόμενο έτος.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών της Κίνας αυξήθηκαν στα 13 τρισ. γιουάν (1,87 τρισ. δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, από 8,5 τρισ. γιουάν (1,22 τρισ. δολάρια) για την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Οι περισσότερες δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες θα επικεντρωθούν στην προσωπική ευημερία σε τομείς που συνδέονται με την υγεία, τη φυσική κατάσταση ή την ευεξία.
Το ακραίο στοιχείο, ήταν ότι οι ταξιδιώτες Gen Z, η ομάδα που γεννήθηκε την περίοδο που εκτείνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, θα επικεντρωνόταν στις δαπάνες στο «ζω τη στιγμή».