Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των πιλότων αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο πετούν ξανά καθώς η ζήτηση ταξιδιών ανακάμπτει από την πανδημία, αλλά πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους λόγω ανησυχιών για τους μισθούς, σύμφωνα με έρευνα.

Η δημοσκόπηση από το βρετανικό έντυπο Goose Recruitment και τη βιομηχανία FlightGlobal, σε 1.184 πιλότους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων πετούσαν, καταγράφοντας αύξηση 62% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021 και 43% το 2020.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσληψη πληρώματος πτήσης λόγω του σκληρού ανταγωνισμού για αυτούς τους επαγγελματίες εν μέσω μιας απροσδόκητα ισχυρής ανάκαμψης.

Η δυσαρέσκεια των πιλότων

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια των πιλότων με τα επίπεδα μισθών, υποδηλώνοντας «μια κοινότητα που βρίσκεται ακόμα σε “τραύμα” και πρέπει να προσαρμόσει τις προσδοκίες σταδιοδρομίας μετά την κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών όταν επιβλήθηκαν περιορισμούς για τον Covid-19», ανέφερε η έκθεση.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους πιλότους που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έλαβαν αύξηση μισθού για πέντε χρόνια, ενώ ένας στους τρεις έχει δει τους μισθούς του να μειώνονται, έδειξε η έρευνα.

Μόνο το 15% των πιλότων είπε ότι ο μισθός τους ήταν σύμφωνος με το αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ σχεδόν το 70% είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα αμοιβών θα ωθήσουν τους επαγγελματίες της αεροπορίας να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η πιο πληγείσα περιοχή όσον αφορά τους μισθούς, με το 48  των πιλότων να αναφέρει μείωση μισθού.

Αντίθετα, το 73% των πιλότων που ερωτήθηκαν στη Βόρεια Αμερική ανέφεραν υψηλότερους μισθούς, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των ταξιδιών στην περιοχή τους.

Συνολικά, το 63% των πιλότων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θέλουν να αλλάξουν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ένα καλύτερο πακέτο μισθών και παροχών ήταν ο κύριος λόγος για την αναζήτηση αλλαγής, ακολουθούμενο από μια βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων να ανακάμπτουν πιο αργά από τα εσωτερικά ή περιφερειακά τμήματα, το 57% των ερωτηθέντων είπε ότι έπρεπε να αλλάξουν τον τύπο πτήσης που κάνουν λόγω της πανδημίας. Πολλοί πιλότοι αεροσκαφών ευρείας ατράκτου χρειάστηκε να μεταφερθούν σε αεροσκάφη μονού διαδρόμου, περιφερειακά ή φορτηγά, όπου οι αμοιβές είναι συχνά χαμηλότερες.

Έλλειψη πιλότων

Κοιτάζοντας το μέλλον, το 89% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα υπάρξει έλλειψη πιλότων τα επόμενα πέντε χρόνια, από 66% το 2021.

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μεγάλων αποστάσεων, θα αρχίσει να ανεβάζει τους μισθούς καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ανταγωνίζονται για ταλέντα σε έλλειψη, σύμφωνα με την έκθεση.

Πράγματι, το 52 τοις εκατό των πιλότων πιστεύει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.