
Σύνταξη tourismtoday.gr
Μετά την ανακοίνωση χρεώσεων από το Twitter για επαλήθευση σε στοιχεία (Twitter Blue), η Meta μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram ανακοίνωσε ότι βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Η νέα της στρατηγική περιλαμβάνει χρέωση 11,99 δολάρια, για επαλήθευση.
Τα νέα έρχονται καθώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα έσοδα.
Εκτός από ένα μπλε σήμα επαλήθευσης στα προφίλ, η Meta είπε ότι η υπηρεσία θα προσφέρει επίσης:
- «Πρόσθετη προστασία πλαστοπροσωπίας» για τους συνδρομητές.
- Άμεση πρόσβαση σε έναν ζωντανό αντιπρόσωπο υποστήριξης για ζητήματα λογαριασμού.
- Αυξημένη προσέγγιση χρηστών και ορατότητα στην πλατφόρμα.
Οι συνδρομητές πρέπει να υποβάλουν ένα κρατικό αναγνωριστικό έγγραφο (ταυτότητα ή διαβατήριο) που να ταιριάζει με το όνομα και τη φωτογραφία του προφίλ τους, να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν προηγούμενο ιστορικό ανάρτησης.
Σε αντίθεση, το Twitter Blue δεν απαιτεί από τους χρήστες να υποβάλουν κυβερνητικό αναγνωριστικό για να επαληθευτούν.
Οι χρήστες του Instagram και του Facebook θα λάβουν μια μπλε ένδειξη «επαλήθευσης». Θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερες λειτουργίες ασφαλείας, μεγαλύτερη ορατότητα στην αναζήτηση και τα σχόλια τους θα έχουν προτεραιότητα.
Πώς αντέδρασαν οι χρήστες στις χρεώσεις
Χρήστες αντέδρασαν στις αλλαγές με αναζητήσεις για αποχώρηση από τις δημοφιλείς πλατφόρμες social media. Αυτό αποκαλύπτουν τα δεδομένα του Google Trends το Σαββατοκύριακο, που ανέλυσε η VPNOverview.com.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενδιαφέρον αναζήτησης για τους όρους «απενεργοποίηση instagram» και «απενεργοποίηση facebook» έχει αυξηθεί απότομα μετά την ανακοίνωση της Meta για την νέα συνδρομητική υπηρεσία.
Ενδιαφέρον αναζήτησης για «απενεργοποίηση» facebook και instagram
- Το ενδιαφέρον αναζήτησης για «απενεργοποίηση instagram» έχει αυξηθεί κατά 2.400%.
- Το ενδιαφέρον αναζήτησης για «απενεργοποίηση facebook» αυξήθηκε κατά 1.566%.
Η δημιουργία εσόδων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πιο συνηθισμένη από την εισαγωγή του GDPR και άλλων νόμων περί απορρήτου που καθιστούν δυσκολότερο για εταιρείες όπως η Meta να πουλήσουν τα δεδομένα σας χωρίς συγκατάθεση.
Όπως υπογραμμίζει η VPNOverview.com «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν στους ανθρώπους να παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.
Ωστόσο, πριν από την έλευση του GDPR, οι εταιρείες μπορούσαν και πουλούσαν τα προσωπικά σας δεδομένα σε διαφημιστές.
Σε διάφορες πλατφόρμες, ορισμένες υποστηρίζονται από μη εξατομικευμένες διαφημίσεις παράλληλα με ένα πρόγραμμα premium και άλλες εισάγουν τώρα συνδρομές για να παραμείνουν κερδοφόρες για τους επενδυτές.
Με περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν στρατηγικές όπως αυτή, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον εάν το τοπίο των social media θα αλλάξει και θα κατακερματιστεί σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό μοντέλο που έχουμε τώρα».
Οι αναλυτές λένε ότι αν και η κίνηση δεν είναι εντελώς αυθαίρετη για τη Meta. Υποδηλώνει έλλειψη καινοτομίας στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει απολύσει περισσότερους από 11.000 εργαζομένους από τα τέλη του περασμένου έτους και έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για την ώθησή του στο metaverse, μια τεχνολογία χωρίς ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο.
Η Meta δείχνει ότι έχει ξεμείνει από ιδέες
«Η κίνηση της Meta να αντιγράψει το μοντέλο συνδρομής του Twitter δείχνει μια σαφή έλλειψη νέων ιδεών, επισημαίνει η η Tama Leaver, καθηγήτρια διαδικτυακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία.
Η Meta έχει χάσει το προσωπικό και αιμορραγεί οικονομικά για να χτίσει ένα metaverse για το οποίο κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή».