
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική σταθερότητα και τη θαλάσσια προστασία ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος – Απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν κατασκευαστές και τοπικές κοινωνίες
Σαφές μήνυμα ασφάλειας δικαίου και στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοινώνοντας την κατάθεση Προεδρικού Διατάγματος μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες για την αποσαφήνιση κρίσιμων όρων στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), όπως η «έναρξη εργασιών».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή τις αντιδράσεις κατασκευαστών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις τόσο του ΣτΕ όσο και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας δικαστικής αρχής. Επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου να διασφαλίσει ένα καθαρό και κατανοητό πλαίσιο για όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή.
«Τέλος στην κανονιστική ασάφεια»
Ο υπουργός επισήμανε ότι ολοκληρώνεται μια ιστορική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία 227 Τοπικών και 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν το 80% της χώρας. Παράλληλα, προχωρά η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και η πλήρης ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, εξήγησε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ από το 2005 έως το 2019 έχουν ακυρώσει οριοθετήσεις που είχαν γίνει από τους Νομάρχες – με χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχές στο Πήλιο και το Ρέθυμνο. Με στόχο την ασφάλεια δικαίου και την αποτροπή νέων παρεμβάσεων, το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να διορθώσει αυτές τις εκκρεμότητες, δίνοντας λύσεις για τους υπόλοιπους 10.000 οικισμούς της χώρας.
Νομοθετική ρύθμιση για τη «Ζώνη Γ» και στήριξη της αποκέντρωσης
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «Ζώνη Γ», δηλαδή στις εκτάσεις στα όρια των οικισμών, για την οποία το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε τη ρύθμιση στο Π.Δ. Το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη στους μικρούς οικισμούς, με σεβασμό στη νομολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Προτεραιότητα στη θαλάσσια προστασία
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τονίζοντας τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα πάρκα αυτά θα απαγορευθούν οι μηχανότρατες και θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
«Οργανώνουμε για πρώτη φορά τις θάλασσές μας και τη χρήση τους. Είναι μια κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της διαχείρισης των φυσικών πόρων σε στεριά και θάλασσα.