Σύμφωνα με δημοσίευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στη σελίδα της στο Facebook, ο τουριστικός κλάδος παραμένει χωρίς σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της υπερωριακής απασχόλησης, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΞ ζητά να αποσαφηνιστεί εάν στον υπολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται η υπερεργασία — η οποία μέχρι πρότινος αμειβόταν και ασφαλιζόταν αλλά δεν εμφανιζόταν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ — και ο χρόνος διαλείμματος, που ρητά δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, χωρίς αυτά τα βασικά δεδομένα, είναι αδύνατον να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για τον πραγματικό όγκο των υπερωριών στα ξενοδοχεία.

Υπερωρίες: «Λιγότερο από 1 λεπτό την ημέρα»

Ακόμη και με την υπόθεση ότι πραγματοποιήθηκαν 45.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης — αριθμός που προβλήθηκε πρόσφατα στον δημόσιο διάλογο — η ΠΟΞ επισημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικά αμελητέα επιβάρυνση, όταν συνυπολογιστεί το μέγεθος του ξενοδοχειακού εργατικού δυναμικού. Με 220.000 εργαζόμενους συνολικά, ή έστω τον μισό αριθμό κατά τον Απρίλιο, οι ώρες αυτές αντιστοιχούν σε λιγότερο από μισή ώρα υπερωρίας ανά εργαζόμενο τον μήνα, ή σε λιγότερο από 1 λεπτό την ημέρα.

«Πρόκειται, επομένως, για δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΞ, θέτοντας θέμα ποιότητας και αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που ανακοινώνονται, ειδικά αν περιλαμβάνουν υπερεργασία ή και διαλείμματα.

Αντικειμενική ανάγκη λόγω ελλείψεων

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία καθιστούν αναγκαία την υπερωριακή απασχόληση, ως εργαλείο κάλυψης των λειτουργικών αναγκών. Όπως σημειώνει, η υπερωρία σήμερα είναι και πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, τόσο λόγω της απλοποίησης της διαδικασίας μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, όσο και λόγω της μείωσης του σχετικού κόστους, καθώς πλέον απαλλάσσεται από εργοδοτικές εισφορές.

Προβληματισμός για την Ψηφιακή Κάρτα

Η ΠΟΞ επισημαίνει επίσης ότι, αντί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στη νόμιμη και ελεγχόμενη υπερωριακή εργασία ενός από τους πλέον ρυθμισμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Όπως σημειώνει, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται στο υπό επεξεργασία νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ επηρεάζουν καθημερινά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό.

Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στην κορύφωσή της, η ΠΟΞ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να δώσει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις, με στόχο τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και την ομαλή λειτουργία του κλάδου.