Σύνταξη: tourismtoday.gr

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ταξιδέψει κανείς, αλλά λίγοι τόσο ακαταμάχητοι όσο το φαγητό. Όσον αφορά το street food, το σάντουιτς -σε οποιαδήποτε εκδοχή του- είναι ένας από τους μεγάλους παγκόσμιους θησαυρούς. Πρακτικό, νόστιμο, γεμάτο ιστορία και γεύση.

Η Booking.com προτείνει μια διεθνή διαδρομή που συνδυάζει αξέχαστες γεύσεις σε προορισμούς που αξίζει να εξερευνήσετε.

Πέντε χώρες, πέντε πολιτισμοί, πέντε εμβληματικά σάντουιτς που έχουν την καλύτερη γεύση όταν τρώγονται από τον τόπο καταγωγής τους.

Τόρτα – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η μεξικάνικη τόρτα (torta) δεν γνωρίζει όρια. Μπορεί να γεμιστεί με μιλανέζα, πιέρνα, τσιλακίλες, κοτσινίτα πίμπιλ ή οποιοδήποτε άλλο εθνικό αγαπημένο προϊόν, όλα μέσα σε ένα ρολό μπολίγιο ή τιλερά.

Είναι χορταστική, ποικιλόμορφη και βαθιά ριζωμένη στη μεξικανική κουλτούρα. Η Πόλη του Μεξικού είναι η πρωτεύουσα αυτής της λιχουδιάς street food.
Μπορείτε να τη βρείτε σε αγορές, ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό (fonda), στις γωνίες των δρόμων, ακόμη και σε μια νέα εκδοχή σε γκουρμέ εστιατόρια.

Επειδή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ, τρώει συνέχεια και κάθε γειτονιά έχει τη δική της εκδοχή της «καλύτερης τορτάς στον κόσμο».

Τόμπικ – Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Γνωστό και ως ντονέρ (döner) σε ψωμί, αυτό το σάντουιτς είναι ένα από τα πιο εξαγόμενα στον κόσμο. Στην Κωνσταντινούπολη, το τόμπικ (tombik) σερβίρεται σε πίτα γεμιστή με αρνί ή κοτόπουλο που ψήνεται αργά, φρέσκα λαχανικά, σάλτσες γιαουρτιού και μια πινελιά μπαχαρικών. Φαγητό του δρόμου, χορταστικό και απόλυτα εθιστικό.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα ζωντανό μείγμα Ανατολής και Δύσης. Ανάμεσα σε τζαμιά, παζάρια και τον Βόσπορο, κάθε γεύμα γίνεται μέρος του ιστορικού τοπίου. Το να φάτε ένα ντονέρ κεμπάπ δίπλα στη θάλασσα ή καθώς φεύγετε από ένα τζαμί είναι σχεδόν απαραίτητο.

Μπαν μι – Ανόι, Βιετνάμ

Μια μπαγκέτα τραγανή απ’ έξω και μαλακή από μέσα, γεμιστή με ψητό χοιρινό, τουρσιά, κόλιανδρο, σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα σόγιας. Το μπαν μι (bánh mì) είναι το τέλειο αποτέλεσμα συνδυασμού κουζίνας του Βιετνάμ και της Γαλλίας.
Μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και κάθε εκδοχή έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα.

Στο Ανόι, όλα συμβαίνουν στον δρόμο. Το να φάτε ένα μπαν μι ενώ παρακολουθείτε τα σκούτερ και τους πλανόδιους πωλητές να περνούν είναι μέρος της εμπειρίας.

Σαουάρμα – Δελχί, Ινδία

Αν και οι ρίζες του βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, το σαουάρμα (shawarma) έχει υιοθετηθεί στην Ινδία  με μια πικάντικη, τοπική πινελιά.
Σερβίρεται σε ψωμάκι, με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μασάλα, μαγειρεμένο σε κάθετο φούρνο και συνοδευόμενο από κρεμμύδια, πικάντικα τσάτνεϊ και σάλτσες γιαουρτιού. Είναι φαγητό του δρόμου, γρήγορο και γεμάτο γεύση.

Το Δελχί είναι μια πόλη που ξυπνά όλες σας τις αισθήσεις. Το να φάτε σαουάρμα σε μια γωνιά του Τζάμα Μασγίντ, αφού εξερευνήσετε ναούς, αγορές και πολυσύχναστους δρόμους, είναι απλά αξέχαστο.

Φαλάφελ πίτα – Βηρύτος, Λίβανος

Τα φαλάφελ (falafel) τραγανά απ’ έξω, μαλακά από μέσα σερβίρονται σε πίτα με λαχανικά, μαϊντανό, σάλτσα ταχίνι και τουρσιά.
Είναι θρεπτικά, γευστικά και ένα από τα πιο εμβληματικά χορτοφαγικά σάντουιτς στον πλανήτη.

Η Βηρυτός είναι μια πόλη με ιστορία, ακτογραμμή και μια γαστρονομική πρωτεύουσα από μόνη της. Περπατώντας στους δρόμους της και σταματώντας σε ένα οικογενειακό μαγαζί για ένα φαλάφελ, την απολαμβάνετε μπουκιά μπουκιά.